81 jaar geleden liet de crew van Lancaster ED 820 het leven voor onze vrijheid: ‘Thank you boys’

Districtsburgemeester Koen Palinckx legt samen met zijn college een krans neer.

EKEREN – De bemanning van de Britse bommenwerper Lancaster ED 810 werd in de nacht van 15 juni 1943 ter hoogte van het Laar in Ekeren-Donk neergehaald door een Duitse nachtjager. Helaas overleefde niemand van het Britse toestel de crash. Elk jaar wordt op de plaats waar de feiten gebeurde bij het monument een korte plechtigheid gehouden.

Districtsburgemeester Koen Palinckx

“Wij herdenken ook dat 80 jaar geleden de bevrijding van Europa begon”, zei districtsburgemeester en historicus Koen Palinckx. “Meer dan 160.000 Britse, Amerikaanse en Canadese soldaten bestormden op 6 juni 1944 stranden en velden van Normandië, daarbij ondersteund door duizenden schepen en 10.000 vliegtuigen. De tol was zwaar, zo’n 4.400 soldaten lieten de eerste dag het leven, 5.000 werden gewond.”

Seppe Van Lent blaast de Last Post

De Clan Hay Pipe Band 

Enkele muzikanten van Het Koninklijk Harmonieorkest Labore en Constantia  

Hoogste prijs
In de nacht van 15 juni 1943 betaalden de crew van Lancaster ED810 de hoogste prijs. “Die van onze vrijheid”, zei Palinckx. “81 jaar later zeg ik u thank you boys“. Tussen 1940 en 1945 sneuvelden meer dan 56.000 bemanningsleden van de Royale Air Force en 35.000 van de USAAF (United States Army Air Forces). Velen tienduizenden keerden gewond huiswaarts of waren psychisch een wrak. Anderen zaten vele jaren in krijgsgevangenschap. “Alleen al de RAF (Royale Air Force) verloor meer dan 8.300 bommenwerpers,” zei Palinckx.

Ook vandaag wordt de wereld niet gespaard van oorlog en conflicten. Palinckx verwees naar de uitputtingsoorlog in Oekraïne en de Gaza. “De dreiging van een uitdeinend conflict is helaas weer reëel. Diegenen die dit alles veroorzaken zijn gestoorde leiders. De tol wordt betaald door de gewone man.”

Verzoening
Vorig jaar bij de tachtigste verjaardag van de crash in Ekeren waren zowel familieleden van de Britse Lancaster als deze van de Duitse bemanning aanwezig op de plechtigheid. Het was een prachtig gebaar van verzoening en vriendschap. Misschien dan toch een straaltje hoop voor de toekomst. ( mw )

De jongste fotografe in actie


Foto’s mw

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *