60 nestkastjes opgehangen om processierupsen te bestrijden

milieuambtenaar Ruben Daelemans bij een van de vogelnestkastjes
op het speelpleintje achter het gemeentehuis

STABROEK – In de gemeente Stabroek werden eind februari 60 nestkastjes op diverse locaties in de gemeente opgehangen.


“In 2020 is er een LIFE-project: “ecologisch beheer eikenprocessierups opgestart”. De belangrijkste doelstelling van dit LIFE-project is om het gebruik van biociden (insecticiden) bij het beheer van eikenprocessierupsen drastisch te verminderen, door van ecologische beheermethoden de norm te maken en deze ecologische methoden (waaronder nestkasten ophangen om mezen aan te trekken, als natuurlijke predator van de rupsen) in regionale en nationale wetgeving te verankeren. Dit LIFE-project zal normaal 5 jaar lopen”, zegt milieuambtenaar Ruben Daelemans.
“In het eerste jaar werden op verschillende locaties (waar voordien altijd processierupsen aanwezig waren) nestkasten gehangen en op andere niet. Uit de eerste voorzichtige resultaten kon er vastgesteld worden dat er minder processierupsen aanwezig waren op de locaties met bezette nestkasten, wat dus zou willen zeggen dat de mezen heel wat processierupsen eten of aan hun jongen geven”.
Aangezien in de gemeente toch enkele locaties heeft die ieder jaar geteisterd worden door veel processierupsen, koos de gemeente ervoor om op deze locaties alvast nestkasten te hangen voor de mezen. “Natuurlijk blijven we samenwerken met de vrijwillige brandweer om de processierupsen te bestrijden. Maar als er al minder hinder is door de aanwezigheid van de mezen, is dat altijd meegenomen”, zegt Ruben .

Vosseveldlaan

“In totaal hebben we 60 nestkasten aangekocht en opgehangen. Hiervan hebben we een gedeelte aangekocht bij het Vogelopvangcentrum Brasschaat/Kapellen en een gedeelte via Vivara.


We willen de burgers aanmoedigen om dit ook te doen in hun tuin. Buiten het feit dat mezen de processierupsen opeten, creëer je ook een nestmogelijkheid voor de mezen wat enkel voordelig kan zijn voor de populatie”.

Vossenveldlaan

Op volgende locaties hangen onze nestkasten (dit zijn ook de locaties die ieder jaar veel processierupsen hebben): Vossenveldlaan, Oude Ertbrandstraat, Speeltuin achter het gemeentehuis, speeltuin Seringenlaan en parkje Kastanjelaan. Laat nu de vogeltjes maar komen!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *