375.000 euro subsidies voor restauratie dak Ravenhofkasteel

Het kasteel Ravenhof in Putte krijgt een grondige restauratie


PUTTE/STABROEK – Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele keurde het preselectiedossier voor de dakrestauratie van het Ravenhofkasteel goed. Zo kan een definitief dossier ingediend worden voor een aanzienlijke erfgoedpremie van 375.000 euro.
De premie dient meer bepaald voor hoogdringende werken aan het dak van kasteel Ravenhof, met het oog op een toekomstige herbestemming voor het verenigingsleven in de gemeente.

 De premie werd aangevraagd door SON Stichting Kempens Landschap. Onder het thema ‘hoogdringende dossiers’ selecteerde de minister de dakwerken aan kasteel Ravenhof. Het kasteel werd in maart 2021 ontruimd om te beginnen aan de renovatie van het buitenschrijnwerk, werken die al langer op de planning stonden. Ter voorbereiding van die werken werd een hoek vrijgemaakt en meteen werd duidelijk dat de boktor lelijk had huisgehouden aan het gebinte van het dak. Dat beestje werd vele jaren geleden al eens aangepakt maar blijkbaar niet grondig genoeg. Het dak en dakstructuur zijn in een bijzonder slechte staat zijn. Ondertussen werd de boktor aangepakt.

De boktor heeft fel huisgehouden in het dakgebinte van het kasteel

Premienemers konden tot 1 februari 2023 een preselectiedossier indienen. In totaal werden 99 dossiers ter beoordeling voorgelegd aan gespecialiseerde jury’s. Minister Diependaele selecteerde na advies van de jury’s 32 dossiers voor een totaal premiebedrag van 21.051.953,9 euro.
Het preselectiedossier kan nu omgezet in volwaardige premiedossiers, en dit tegen uiterlijk 1 februari 2024. Eenmaal het agentschap Onroerend Erfgoed deze dossiers inhoudelijk heeft goedgekeurd, kan minister Diependaele in 2024 de erfgoedpremies toekennen. De eigenaars kunnen daarna meteen van start met de werken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *