3 Provinciale jeugdtitels voor Kape

In de aanloop naar de zomervakantie stond het “Provinciaal Kampioenschap Jeugd” aangekruist in de agenda van 28 jonge atleten van de Koninklijke Atletiekclub Kapellen (KAPE). Het miezerig weer was niet meteen bevorderlijk voor sportieve uitschieters. Ondanks deze slechte omstandigheden, glommen er op het einde van deze atletiekdag op de atletiekpiste in Lier 3 gouden, 3 zilveren en 5 bronzen medailles rond de hals van de KAPE-jongeren.
Bij de benjamins-meisjes kwamen heel wat kampioenschapdebutanten aan de start. Zo zorgde nieuwkomer Sofie Gysen al meteen voor de eerste medaille. Met de hockeybal wierp ze 20 m 61, goed voor een bronzen medaille. Emily Valkeneers werd – in dezelfde categorie – 6de bij het hoogspringen en 8ste bij het kogelstoten. Bij de jongens waren de sterkste prestaties weggelegd voor Brent Philips, met een 8ste plaats bij het verspringen en een 5de plaats bij het hockeybalwerpen. Debutant Sebastien Artois wist in datzelfde nummer een knappe 7de plaats te veroveren. Op de 60 m klokte hij nog af in 10”31. Broer Stephane Artois had over dezelfde afstand 10”92 nodig. Tot slot kwam Dries Gysen in zijn eerste kampioenschap uit op een 20ste plaats met de kogel.
Jana Berben moest bij de pupillen-meisjes tweemaal aan de bak op de 60 m horden. In de reeksen plaatste ze zich met een tweede plaats en een tijd van 12”78 voor de finales. Daarin stelde ze haar tijd nog wat scherper. Met 12”60 mistte ze juist het podium met een 4de plaats. Bij het discuswerpen belandde Kathleen Van Thillo met 13 m 02 als 10de nog net in de top-10. Op de lange afstand – de 1000 m – finishte Jenthe Dua na 3’41”53 en Heleen Vermeulen na 3’50”38.
Bij de pupillen-jongens moesten twee atleten hun inspanningen spreiden over reeksen en finales. Toby Temmerman werd 3de in zijn reeks van de 60 m horden in 12”19, goed voor een plek in de finale. Daar zette hij 12”84 neer, want hem een 8ste plaats in de eindstand opleverde. Bij het hoogspringen was zijn 1 m 15 ook nog goed voor een 8ste plaats. In de 60 m zonder horden, was Thomas Gueutal met 9”18 en een 2de plaats in zijn reeks onmiddellijk geplaatst voor de finale. Met nog een snellere tijd van 9”10 werd hij daarin 6de. Knappe resultaten ook voor Lukas Maes die bij het discuswerpen als 4de net het podium miste en in de 1000 m als 7de afklokte. Broers Jonas Mous en Thomas Mous bleven bij het verspringen in elkaars buurt: 21ste met 1 m 00 en 23ste met 0 m 95 kwamen op hun scorebord. Tot slot werd William Gueutal nog 12de bij het discuswerpen.

De medailleoogst bij de KAPE-atleten was dit jaar overwegend een zaak van de miniemen. 3 atleten zorgden voor een dubbelslag: Emma Van Laer won haar reeks van de 80 m in een tijd van 10”79. In de finale zette ze de kroon op het werk met een tijd van 10”76, goed voor de gouden medaille en de provinciale titel op de 80 m. Op de 150 m was een tijd van 20”03 meer dan voldoende voor een tweede kampioenstitel. Laura Matthysen werd – in dezelfde categorie – 8ste bij het discuswerpen en Severine Artois finishte als 2de in haar reeks van de 80 m.
Ook bij de miniemen-jongens viel er goud te rapen. Jordi Van den Eynden deed de discus landden na 30 m 77, goed voor de provinciale titel. Op de 80 m horden deed hij er nog zilver bij. Als reekswinnaar kwam hij uit op een tijd van 13”57, in de finale stond 13”17 op het scorebord … wat een 2de plaats betekende. In hetzelfde nummer plaatste Joren Folens zich met een tijd van 14”80 voor de finale. Daar beet hij nog een flink stuk van zijn kwalificatietijd af. Met 14”40 werd hij 3de, goed voor de bronzen medaille. Op de 1000 m kwam het klassieke KAPE-duo aan de start. Jochem Vermeulen ging als 2de door het lint in een tijd van 3’00”95 en Vince De Rycke  had 3’02”40 nodig over dezelfde afstand. Maar dit betekende wel een zilveren medaille voor Jochem en een bronzen voor Vince. Sterk werk ook voor Jordi Richter die met 45”94 zijn reeks van de 300 m won en voor Lander Vermeulen die met de speer als 16de eindigde.
Glenn Van Thillo was nog één van de KAPE-atleten die tweemaal op het podium mocht klimmen. Bij het kogelstoten was 9 m 82 goed voor de 2de plaats en een zilveren medaille. Bij het speerwerpen was 29 m 96 goed voor een podiumtrapje lager. De bronzen medaille mocht hier omhangen worden. Bij het verspringen deden de KAPE-jongens het weer meer dan behoorlijk. Arnaud Heydt sprong met 4 m 91 naar een 3de plaats en de bronzen medaille. Joren Folens kwam met 4 m 56 uit op de 6de plaats. Net dezelfde plaats die Robbe Van Riel bij het hoogspringen binnenhaalde, dit met een sprong van 1 m 35. In het sprintnummer – de 80 m – was een 2de plaats en een tijd van 11”05 in de reeksen voor Arnaud Heydt genoeg om de finale te mogen lopen. Met 11”14 viel hij net naast het podium als 4de in dit nummer.
Conclusie na een ongezellig dagje atletiek in Lier: 3 x goud, 3 x zilver en 5 x brons … of een totaalscore van 11 medailles. Knap werk van de jonge KAPE-atleten !

Dubbel goud was er voor Emma Van Laer (zie foto) en ook Jordi Van den Eynden werd provinciaal kampioen.