23 PITO-leerlingen poseren met hun Europass – Copyright: Provincie Antwerpen
STABROEK – In PITO Stabroek kregen 23 leerlingen vrijdag 2 juni officieel hun persoonlijke Europass overhandigd. Dat is een officieel, internationaal erkend document waarin omschreven staat welke vaardigheden zij tijdens hun stage in het buitenland hebben geleerd. Het is een belangrijke troef voor leerlingen die binnenkort hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten.
In maart vertrokken 23 leerlingen van het 6de en 7de jaar van de richtingen Planttechnische wetenschappen, Biotechnische wetenschappen, Dier- en landbouwtechnische wetenschappen en Dierenzorg via Erasmus+ op een stage van drie weken. Ze gingen aan de slag in stagebedrijven in Frankrijk, Denemarken, Kroatië, Hongarije, Zweden en IJsland. De eerste week ging er telkens een leerkracht mee om de leerlingen te begeleiden. Na een week vertrok deze leerkracht weer naar België om dan een week later afgelost te worden door een andere leerkracht. De leerlingen waren dus voor een stuk op zichzelf aangewezen en dat maakt dat het voor hen een bijzondere leerervaring was.
Erasmus+ coördinator Xavier Geerolf zorgde ervoor dat alles in goede banen liep maar vertelt dat het succes van de buitenlandse stages niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van heel wat leerkrachten, administratief personeel en de directie: “Er komt enorm veel kijken bij het organiseren van buitenlandse stages maar als ik vandaag terugkijk dan kan ik alleen maar tevreden zijn. Je merkt aan alles dat deze ervaring onze jongeren enorm heeft doen groeien en ze mogen terecht trots zijn op hun prestatie. De Europass is een mooie bekroning en ik ben er zeker van dat ze de herinnering aan hun buitenlandse avontuur meenemen voor de rest van hun leven. Sommige leerlingen hebben deze zomer zelfs een vakantie geboekt op de plaats van hun stage. Dan weet je wel dat ze er van genoten hebben.”
Het organiseren van buitenlandse stages is niet nieuw voor PITO. De school zet al jaren in op internationalisering en bouwde in de loop der jaren een stevige reputatie op. Dat bevestigt ook Bart Claes die aanwezig was voor Epos. “Epos begeleidt scholen bij het aanvragen van Europese projectsubsidies voor buitenlandse stages. Wij focussen daarbij op leerlingen van technische- en beroepsrichtingen omdat Europa goed begrepen heeft dat net deze groep van cruciaal belang is als we de tekorten op de arbeidsmarkt willen wegwerken. Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen heeft rond het aanbieden van buitenlandse stages een degelijk begeleid uitgewerkt en dat werd vanuit Epos beloond met een accreditatie voor PITO Stabroek maar ook voor PIVA en PTS Boom. Zo’n accreditatie is eigenlijk een langetermijnovereenkomst die we afsluiten met scholen die de werking rond buitenlandse stages echt hebben ingebed in hun werking. Ik heb vandaag al heel wat enthousiaste reacties mogen verzamelen van de PITO-leerlingen die we later zullen monteren in een filmpje over Erasmus+. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee weer heel wat leerlingen warm kunnen maken voor een buitenlands avontuur.”
Speciale deelnemer Nala
Bij de uitreiking van de Europassen werd er ook een speciale deelnemer in de bloemetjes gezet. Persoonlijke assistentiehond Nala is de trouwe compagnon van leerlinge Merel Hoens van het 7de jaar Gespecialiseerde dierenverzorging. Op PITO kijkt niemand nog op van het onafscheidelijke duo maar voor het stagebedrijf in Hongarije was het toch even wennen. “Dat Nala mee zou kunnen gaan op buitenlandse stage wist ik eigenlijk pas vlak voor mijn vertrek”, vertelt Merel. “Toen bleek dat meneer Geerolf alles geregeld had om Nala ook mee naar Hongarije te krijgen, viel er al heel wat stress van me af”. Ook voor mama Veerle Van Orshoven was het een hele opluchting. “Het was voor mij een rustgevende gedachte dat Nala mee was naar Hongarije. Ik denk dat het voor elke ouder spannend is om een kind naar het buitenland te zien vertrekken maar ik was alvast veel geruster toen ik hoorde dat Nala meekon”. De hond heeft het in ieder geval prima naar haar zin gehad. “Nala zat nog nooit in een vliegtuig maar ze deed het supergoed. Ze heeft zich ook enorm kunnen uitleven in de uitgestrekte natuur van Hongarije. Op mijn stagebedrijf moesten ze wel even wennen maar gelukkig ging iedereen er flexibel mee om. Ik kijk dus met een heel goed gevoel terug op mijn stage” vult Merel nog aan.
Leerlinge Merel Hoens met assistentiehond Nala die als beloning een Erasmus+-truitje cadeau kreeg – Copyright: Provincie Antwerpen