Potpolder van Lillo omgevormd naar overstromingsgebied

In 2010 gingen in de potpolder van Lillo grootscheepse werken van start.Deze werden uitgevoerd door Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). Zij beoogden het weghalen van het opgespoten zand en het omvormen van de polder tot een overstromingsgebied.

Eerste deel Sigmaplan Lillo
 De potpolder ligt net stroomopwaarts het fort van Lillo langs de Schelde. Rondom de potpolder (10 hectare) werd een ringdijk aangelegd van ruim een kilometer lang. Die ringdijk is op Sigmahoogte opgetrokken: hij is stevig en hoog genoeg om het achterliggende land ook bij extreme weersomstandigheden tegen het water te beschermen. De bestaande dijk langs de Schelde werd vervolgens doorgestoken, zodat het water de polder kan instromen. Deze week worden de werken afgerond en gaat het gebied open voor bezoekers.Reinhilde Van Hooydonck, projectingenieur W&Z: “Met de voltooiing van de werken in de potpolder van Lillo is het eerste puzzelstuk van het geactualiseerde Sigmaplan gelegd. En ook de natuur vaart er wel bij. Het gebied rond de haven van Antwerpen is immers een van de meest waardevolle natuurgebieden in Europa.

Scheldeschorren en -slikken
Door de ontpoldering stroomt het Scheldewater het gebied voortaan in en uit. Hierdoor ontstaan slikken en schorren, en ontwikkelen zich her en der kreekjes: een feest voor watervogels en andere zeldzame dieren en planten. Het gebied is ook belangrijk voor talloze beschermde vogels, die er komen broeden. .

Genieten van uitzonderlijke natuur
Ook de omwonenden en bezoekers genieten mee van de uitzonderlijke natuur in de potpolder van Lillo. Via de dienstweg over de ringdijk kunnen wandelaars en fietsers al dat moois van dichtbij bewonderen. Een wandelpad, parallel langs de dijk, loodst wandelaars tot op het schiereiland midden in de ontpolderde zone. Dit eiland is toegankelijk voor bezoekers, behalve tijdens het broedseizoen, wanneer de vogels hun jongen grootbrengen.

Masterplan
Bij de infovergadering over het Masterplan voor Lillo, net voor de start van de werken, werden de bewoners van Lillo geïnformeerd over de door W&Z geplande werkzaamheden. Hier kwamen ze alles te weten over het verloop van het project en het Sigmaplan. Tijdens de werken kregen ze meer uitleg via een infobord. (sdl)

De potpolder van Lillo toen de werken pas begonnen waren

Meer info: www.sigmaplan.be/nl/projectgebieden/dijkwerken/fort-lillo. Zie ook de werking van het Sigmaplan, Waterwegen en Zeekanaal en Agentschap voor Natuur en Bos. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *