16-jarige Fien Simons maakt en brengt eigen solo-dansvoorstelling


EKEREN – De 16-jarige Fien Simons uit Ekeren heeft haar eigen solo-dansvoorstelling gemaakt. Op zaterdag 27 mei brengt ze in Berchem “L’amour des Fleurs” voor zo’n 200 mensen. Voor Fien is het de eerste keer dat ze zelf een voorstelling maakt en daarmee heeft ze nu al een grote droom waargemaakt.

Fien kreeg de kans om een eigen voorstelling te maken dankzij het initiatief Code Dans. “Zij ondersteunen niet-professionele makers via een wedstrijd”, vertelt Fien. “Ik heb me ingeschreven en een idee voor een eigen stuk ingediend.” Dat was blijkbaar voldoende om geselecteerd te worden. “Dankzij die wedstrijd krijg ik choreografische hulp, maar ook praktische hulp en 3.000 euro subsidies.”
Sinds afgelopen zomer, toen ze geselecteerd werd, is ze bezig aan haar eigen voorstelling. “Ik wou een dansvoorstelling maken in combinatie met een theaterstuk dat ik solo ga brengen op het podium.” Dat idee zat in haar hoofd, maar ze begon wel met een leeg blad. “In het begin is dat moeilijk om iets uit te schrijven en inspiratie te blijven vinden, maar met voldoende pauzes lukt dat wel.”


Na een tijdje had ze op papier een voorstelling klaar: L’amour Des Fleurs. “Het verhaal gaat over iemand die iets traumatisch heeft meegemaakt en die een hele weg aflegt om dat trauma te verwerken om zich terug goed te voelen. Het is een verhaal dat iedereen op zijn eigen manier kan invullen.” De voorstelling zal iets langer dan een half uur duren.
Tijdens het maken van het verhaal en tijdens repetities krijgt ze veel steun. “Ik heb meegedaan aan een festival voor theatermakers, daar heb ik veel bijgeleerd en ook hulp gekregen bij het eerste kwartier van mijn voorstelling. Daarnaast krijg ik ook coaching en daar kan ik heel wat tips uit meenemen, dus het is niet dat ik van nul begin.”
Om te repeteren heb je natuurlijk ook een danszaal nodig. “Ik krijg ontzettend veel financiële en praktische hulp van mijn mama en mijn meter. En ook de 3.000 euro subsidies zijn meer dan welkom. Je moet een danszaal huren om te repeteren, maar ook een zaal om je voorstelling te brengen.” En daarnaast waren er nog heel wat kosten waar Fien van schrok. “Je moet heel wat verzekeringen aannemen om zo’n voorstelling te organiseren en zoveel mensen uit te nodigen.”


Droom
Maar al die extra kosten en praktische zaken neemt ze er graag bij om haar droom waar te maken. “Ik dans al sinds ik klein ben, zegt Fien. “Al heb ik daar verder nooit iets professioneels mee gedaan. Ik doe nu ook al 2 jaar theater op de Kunsthumaniora. Het is al lang een droom om zelf een show te maken en te brengen en Code Dans was daar de unieke kans voor.”
En die droom komt uit op zaterdag 27 mei. “Dan breng ik 2 keer mijn voorstelling om 16u en 20u voor telkens 200 personen.” De reacties rond haar voorstelling zijn alvast positief. “Mijn familie en vrienden zijn super enthousiast en vinden dat wel cool dat ik mijn eigen stuk breng. Ikzelf hoop gewoon dat de voorstelling goed zal zijn.”
Het is niet de eerste keer dat ze op het podium staat. “In mijn opleiding heb ik al verschillende voorstellingen gedaan en ik deed ook mee in de musical Daens.” Maar een eigen voorstelling is toch iets anders. “Ik heb wel veel zenuwen en er moet nog veel gebeuren. Ik hoop dat ik alles op tijd klaar heb, maar dat komt wel goed.”
De voorstelling gaat door in zaal De Nieuwe Vrede – Vredestraat 16/22 in Berchem. Tickets bestellen kan via lamourdesfleurs.codedans@gmail.com.
Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *