Zonnelaadpaal voor e-bikes langs fietsostrade in Kapellen

aan het kruispunt Chr. Pallemanstraat – Koning Albertlei
werd een fietsherstelpunt en oplaadpunt voor e-bikes geplaatst

KAPELLEN – Aan de spoorwegovergang aan het kruispunt Chr. Pallemansstraat-Koning Albertlei ligt een stukje grond dat Infrabel in concessie geeft aan de gemeente Kapellen. Hierop vind je nu een fietsherstelpunt en een oplaadpunt voor e-bikes. De samenwerking Infrabel, Kapellen en WeWatt is een Vlaamse primeur.

Wie onderweg fietspech heeft of zijn elektrische fiets wil opladen, kan voortaan halt houden op de fietsostrade in Kapellen ter hoogte van brasserie Kandinsky. Naast een herstelpaal vind je daar een laadpunt op zonne-energie. Dat is een realisatie van het bedrijf WeWatt en het is ook een Vlaamse primeur.

Patricia Ceysens is oprichter en ceo van WeWatt. Dat is een bedrijf dat energiefietsen maakt en plaatst. “Neen, een energiefiets is geen e-bike. Bij deze laatste gebruikt de fietser energie uit de batterij op zijn tweewieler. Wie op een energiefiets rijdt, zorgt ervoor dat hij of zij energie produceert die kan worden gebruikt voor het opladen van bijvoorbeeld gsm of laptop. Het zitmeubilair staat nu al op de luchthavens van onder meer Genève, Singapore, Zaventem en Amsterdam. Het is de bedoeling om onze producten ook in een kantooromgeving te krijgen.”

Vlaamse primeur

De samenwerking tussen de verschillende partners in dit project is uniek. Infrabel staat een stukje van zijn grondgebied langs de fietsostrade af. De laadpaal kan dan gratis worden gebruikt door e-bikers die hun batterij willen bijladen.

Patricia Ceysens: “Zonnepanelen zorgen ervoor dat de batterij voldoende capaciteit ter beschikking heeft om de e-bikes op te laden. Een slimme sturing zorgt ervoor dat een gebruiker maximum één uur kan opladen. Er kunnen tegelijkertijd twee e-bikes gebruik maken van de installatie”, legt de ceo van WeWatt uit. Maarten Plasschaert laat weten dat Infrabel bereid blijft om verder samen te werken om in de toekomst nog meer gelijkaardige laadpalen langs fietsostrades te realiseren.

Herstelpunt

Naast een oplaadpunt vind je aan de Koning Albertlei ook een herstelpunt voor fietsen. Daar zorgde B2Bike voor. Bart Leurs: “Voor Kapellen is ook dit herstelpunt een primeur, maar in de ruime regio hebben we al meer herstelpunten geïnstalleerd. In Kalmthout vind je er al een viertal. Hierbij is het belangrijk dat de fietser die wordt geconfronteerd met pech voldoende hulpstukken vindt om het probleem op te lossen. Alles moet zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn en vandalenbestendig.”

Een locatie vlak naast een fietsostrade is natuurlijk ideaal. Kapels schepen Koen Helsen (Open Vld) gaf nog mee dat de fietsostrade Antwerpen-Essen dagelijks gebruikt wordt door gemiddeld duizend fietsers.

Het laadpunt ligt vlak bij horecazaak Kandinsky.  De uitbater is erg opgezet met de herstelpaal en het laadpunt. “Heel geregeld kwamen klanten we vragen naar een sleutel of ander gereedschap. Ook de vraag van klanten om hun batterij bij te mogen laden kreeg ik geregeld. Het laad- en herstelpunt aan de overkant van de straat beantwoordt nu al die vragen.

(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *