Zien we het grootste containerschip ter wereld spoedig in Antwerpen?

Komt de ‘Maersk Mc Kinney Moeller’, het grootste containerschip ter wereld dat zijn maidentrip maakt, spoedig naar Antwerpen?
Het antwoord kan alleen van de rederij  Maersk komen en niet dadelijk van het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Daar werden gunstige simulaties uitgevoerd op dit schip dat vrijdag 16 augustus feestelijk in Rotterdam werd ontvangen.
De’Maersk Mc Kinney’ is 400 m lang en 59 m breed. De reus kan 18000 containers laden, 3000 meer dan de grootste tot nu. De simulaties wijzen er op dat de vaart over de Schelde naar Antwerpen mogelijk is. Het schip (van de Triple-E klasse) heeft wel niet de volle 16 m diepgang ter beschikking, maar de lading en het gewicht spelen een rol. Ook tijvensters maken dat de reus vrij makkelijk tot in het Deurganckdok geraakt of kan afmeren bij de Scheldeterminals in Zandvliet. Een en ander werd aangetoond door prof Katrien Eloot, onderzoeker bij het Lab, na een uiteenzetting door havenbaas Eddy Bruyninckx en Jacques D’Havé adminstrateur-generaal van de MDK.
Ook een simulatie gaf een goed beeld van de mogelijkheden. Zij gebeurde van op een scheepsbrug die een virtuele vaart laat zien van het grootste containerschip. Het erg raelistische beeld toont de ‘Maersk Mc Kinney’ die eerst voorbij de Scheldeterminals vaart en vervolgens tegen 5 knopen richting Deurganckdok gaat. Voor het daar toekomt wordt nog een andere reus van de rederij gekruist. Het schip zwaait vervolgens op de Schelde om achterwaarts met hulp van 3 slepers het DGD in te varen Twee loodsen begeleidden de tocht.
‘Wanneer dit in werkelijkheid zal gebeuren hangt van de rederij af’, zei D’Havé. Maar de Schelde voldoet. Moet nog goedgekeurd worden door de Vlaams-Nederlandse commissie die de stroom beheert. Na proefvaarten moet die een definitieve toelating geven.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *