Zandvlietse Knappers vieren 25 jaar

Vorig jaar vertrokken de Knappers met heel hun hebben en houden in het Noordland

Op 9 januari is het weer Hanske Knap geblazen in Zandvliet en omstreken. Hanske Knap is een oeroud volkskundig gebruik in de Polderdorpen. De figuur verbeeldt een soort van trol. Vroeger was hij gekleed in konijnenvellen of een schapenvacht. De begeleider met zwartgemaakt gezicht, sloeg hem met een ‘bessem’ op de rug en zong het liedje van Hanske Knap.
Klomp
Tegenwoordig gaan de Zandvlietse Knappers gekleed in een ‘zippeke’, een gestreept ‘vestje’. Ze dragen zoals vroeger een ‘Hans’ in de hand. Dat is een klomp waarvan de kap is afgezaagd en opnieuw bevestigd met enkele leren stukjes. Met een touwtje kan men de Hans doen klepperen, terwijl het liedje wordt gezongen: ‘Hanske Knap van alle stuiverkes…’ Er worden ook enkele muziekinstrumenten gebruikt zoals een saxofoon
en een trekzak. Een rommelpot ontbreekt zelden.
25 jaar
 De Polderknappers laten weten dat zij deze keer hun 25 jarig bestaan vieren. Ze hebben voor die gelegenheid een speciale plakbrief laten maken onder de titel ‘Blauw Hoeveke’. Zij staan met heel hun hebben en houden (kruiwagen met spijs en drank, en elk een Hans in de hand) afgebeeld voor deze legendarische herberg. Onder de foto wordt in onvervalst ‘Zaafliets’ uitleg gegeven over het volksgebruik en over het programma van de (feest)dag. We verstaan er uit dat ze Hanske Knap onverminderd in ere willen houden en ze nodigen iedereen uit om op ‘Verloren Maandag’ samen met hen een pint (met nog wat bij) te komen pakken in ’t Blauwhoeveke vanaf een uur of 8. Alles wordt aangeboden tegen de prijs van 1 euro.
Bijnamen
 En ze tekenen met hun bijnamen: Frank van Sjel van de Gul, Corri van Arjet van Louwie van Weutere, Lejo van Sej van Sjoarel van de Rwoeije, Dejke van Daai, Lewejke van Corri van Jappe de Staamper en Monique van Leweij van Zjaw van Meij van Betschjes. De Knappers starten ’s morgens rond 8 uur in de Volle Ton waar ze spek met eieren eten en gaan dan door Zandvliet en Berendrecht naar het Blauwhoeveke, waar dus ’s avonds iedereen welkom is. Waarschijnlijk verschijnen ze ook nog op de districtsraad om daar hun kunsten te vertonen. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *