Zandvlietenaar wereldkampioen met unieke barmsijs

Barmsijs


Cor Brands uit de Zandvlietse Dorpsstraat in Zandvliet is al 30 jaar lid van de Vogelvrienden van Wommelgem. In het raam van die vereniging neemt hij deel aan tal van wedstrijden en tentoonstellingen. Hij werd zopas in het Zuid-Italiaanse Bari wereldkampioen met een donkere barmsijs die hijzelf kweekte.

De landsbond had het vogeltje, dat van kop tot staart goed 11/12 cm groot is, samen met 5 rasgenoten, meegenomen naar de wereldkampioenschappen voor zang- en siervogels in Bari. Daar werden zowat 26.000 vogels samengebracht. Cor Brands, kon zelf niet mee omdat hij niet durft te vliegen. Spijtig want hij won ook zilver met een stam van vier sijsjes. De 63-jarige Zandvlietenaar kweekt al van jongsaf vogels. ‘Toen ik klein was had ik mijn kooien onder het duivenkot van mijn vader Jos Brands in de Binnenpad in Berendrecht”, vertelt hij.
Achteraan zijn huidige woning heeft Cor sinds zijn pensionering een waar “paleis” voor zijn bijna honderd vogels opgetrokken. De barmsijzen genieten zijn voorkeur. Hij heeft er al jarenlang mee gekweekt. “Hoe donkerder hun kleur is, hoe waardevoller de vogels zijn”, legt hij uit. “Mijn winnende sijs wordt “donker factor” genoemd door de kenners. Op het kweken van vogels is er tegenwoordig een sterke controle door de Vlaamse overheid. Er mag niet meer gevangen worden, en alle vogels in de “volières” dienen geringd.

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *