Zandvlietenaar voert eerste 33.000 tulpenbollen aan

Bij bloemenkweker Bert Eestermans stonden donderdag 13 oktober de eerste 33.000 bollen klaar voor ‘Tulpenjaar 2012’.  Ze werden door Bert, de zoon van Miel Eestermans en Arlette De Langh,  gesorteerd in bakken. Die droegen de namen van de straten, pleinen en plaatsen waar zij moeten geplant worden. Nicky, de vrouw van Bert en haar moeder Ingrid Willemen, hielpen bij het werk.

Granaatontploffingen
Het sorteren gebeurde volgens soort en kleur. Bij voorbeeld was er een mengeling van paars en wit voor het kerkhof van Zandvliet. Voor de perken van Lillo waar een soort van granaatontploffingen worden nagemaakt, zijn er vooral rode tulpen.
  Per vrachtwagen gingen de kisten naar de Bomenbank in Berendrecht. Van hieruit worden ze verdeeld over de 3 dorpen om geplant te worden. In de Steenovenstraat in Berendrecht wordt op de rotonde een tulpenveld gesimuleerd. Dat gebeurt ook op het Solft en bij scholen. Op perken en in straten worden vooral gele en oranje tulpen geplant.

Tulpenvelden
Buiten de welgeteld 33.141 bollen die nu werden aangevoerd komen er later op de maand nog 160.000 bij voor het ‘aankleden’ van een pluktuin in de Bomenbank, en 16.000 voor een tulpenveld bij de Antwerpsebaan tegenover de garage Kerschot. Deze bollen worden machinaal geplant op het einde van oktober. Dat zal gebueren met een officiële plechtigheid.
Het Tulpenjaar is een initiatief van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Het grijpt terug naar de vroegere tulpenvelden in Zandvliet en Lillo die voor en na de Tweede Wereldoorlog duizenden toeristen aantrokken. In 2012 wordt ook gevierd dat 450 jaar geleden, via de haven van Antwerpen, in de toenmalige Nederlanden en Europa de eerste bollen werden ingevoerd. (Zie ook onze eerder verschenen artikels in De Polder magazine en op de website www.polderke.com. (sdl) 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *