WTC Eagles domineren Polderkampioenschap in Stabroek

STABROEK – Wielertoeristenclub Eagles heeft het Polderkampioenschap in Stabroek volledig gedomineerd met zowel een overwinning bij de vrouwen als bij de mannen. Bij de vrouwen haalde Nina Lemmens het in de sprint van Dorien Dombrecht (wtc Hamburg). Bij de mannen won Tom Goovaerts de koers, nadat hij in de laatste ronde wegreed van Max De Jongh (Hamburg) en Joris Mertens (Polderklievers).

Traditioneel op de eerste zondag van juni vindt in Stabroek de kermis plaats en daar hoort ook het Polderkampioenschap bij. Het kampioenschap werd, zoals de voorbije jaren, geopend met de wedstrijd voor de bewoners van de Vluchtheuvel. Na hun rit kregen ze allemaal een medaille.

Enkele deelnemers van de Vluchtheuvel

Daarna begonnen 52 mannen en 5 vrouwen aan hun Polderkampioenschap, die begon in de Dorpsstraat, ter hoogte van café De Klok. Vervolgens reden ze richting de Abtsdreef, ’t Oud Broek, Danckerse Weg en via het Hoogeind terug naar de Dorpsstraat. Goed voor 7 kilometer. De vrouwen legden 4 rondes af en de mannen 9 rondes.

Vrouwen
En het Polderkampioenschap van 2023 kende al onmiddellijk een primeur. Voor het eerst konden 2 vrouwen 4 ronden lang het mannenpeloton volgen. Nina Lemmens (wtc Eagles) en Dorien Dombrecht (wtc Hamburg) leverden een onderlinge strijd in het mannenpeloton. Uiteindelijk was het Lemmens die als eerste in het peloton over de meet kwam. Dombrecht werd tweede, Els Eyckmans (wtc Eagles) kwam iets later als derde over de meet. Sidi Eysackers werd vierde, Kim Van Dyck vijfde.

schepen Ludo Reyntjens, Dorien Dombrecht (2de) schepen Veerle Nonneman, winnares Nina Lemmens, Rudi Mees en Els Eyckmans (3de)

“Het was een heel leuke strijd”, zegt Nina Lemmens achteraf. “Het was spannend tussen Dorien en mij, maar ook heel tof om die strijd met twee te beleven. Alleen is het een beetje jammer dat we beide nog in het peloton zaten, zodat we niet voluit konden sprinten voor de overwinning. Maar ik ben heel blij met de winst.”

De fanclub van Nina

Mannen
Terwijl de vrouwen over de finish kwamen, was de strijd bij de mannen volledig losgebarsten. Tom Goovaerts (wtc Eagles), Max De Jongh (wtc Hamburg) en Joris Mertens (Polderklievers) vormden een kopgroep en liepen meer dan een minuut uit op het peloton. De ploegen van de koplopers leverden perfect afstopwerk in het peloton en het werd al snel duidelijk dat de winnaar vooraan in de koers zat. Met het ingaan van de laatste ronde hadden ze ongeveer een anderhalve minuut voorsprong.

In de laatste ronde onderneemt Goovaerts verschillende pogingen om weg te rijden van de kopgroep en de derde keer blijkt uiteindelijk de goede keer te zijn. Goovaerts komt solo over de meet. Max De Jongh kon Joris Mertens nog afschudden en wordt tweede, Mertens eindigt de strijd op de derde plaats. Bij de Masters won Jeroen Stappers (De Spartaan), voor Kim Andries (Cycle Monkeys) en Rudi Geeraerts (Polderklievers).

“We waren al redelijk snel met drie renners van de juiste ploegen weg, waardoor er in het peloton werd afgestopt”, vertelt Goovaerts. “In de laatste ronde hadden we dan voldoende tijd om met de overwinning bezig te zijn. Ik heb drie keer geprobeerd om weg te rijden en bij de laatste keer was het gelukt. Een mooie overwinning.”

schepenen Ludo Reyntjens en Veerle Nonneman, Max De Jongh (2de), Tom Govaerts (winnaar) met zijn dochtertje, Rudi Mees en Joris Mertens (3de)

Het podium van de Masters: schepen Ludo Reyntjens, Kim Andries, schepen Veerle Nonneman, Jeroen Stappers en Rudi Geeraerts.

Prijzengeld
In totaal waren er 5 tussenspurten waar de renners prijzengeld konden verdienen die naar het goede doel ging. Joris Mertens reed tactisch heel sterk tijdens die tussenspurten en verdiende 450 euro voor Progeria Family Circle. Tom Goovaerts won 375 euro voor IONA vzw en Max De Jongh 300 euro voor De Vluchtheuvel. De rest van het prijzengeld werd gelijk verdeeld onder de 4 andere ploegen, zodat ieder team minstens 100 euro kon schenken aan het goede doel dat ze hadden gekozen.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *