WTC Den Hamburg brengt boek uit voor vijftigste verjaardag

STABROEK – Wielertoeristenclub Den Hamburg bestond in 2022 een halve eeuw en voor die gelegenheid heeft de club een boek uitgebracht over vijftig jaar lokale wielergeschiedenis. Medeoprichter Cois Lodewyckx heeft zelf altijd een archief verzameld van Den Hamburg, met oude artikels en beeldmateriaal van teerfeesten, kermiskoersen en zelfs ritten naar Rome en Wenen.

Op 11 november 1972 richtten enkele vrienden samen een wielertoeristenclub op in café Den Hamburg in de Kleine Molenweg, in Stabroek. Cois Lodewyckx was er vanaf de eerste dag bij en hield sindsdien ook een groot archief van beeldmateriaal en nieuwsartikels bij. “Wanneer we een grote fietstocht hadden gepland, naar de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld, nam ik mijn fototoestel altijd mee.”

De club heeft in meer dan vijftig jaar heel wat activiteiten georganiseerd voor haar leden, met mooie foto’s als gevolg. “Dat begon dan met een rit naar de Vlaamse Ardennen of naar de Waalse Ardennen. Maar ook onze eigen kermiskoers in Stabroek die we sinds de jaren ‘70 samen met WTC De Klok organiseerden, onze jaarlijkse fietsuitstap naar Scherpenheuvel of andere wielerwedstrijden komen aan bod in dit boek.”

In het papierenarchief kijk je dus mee achter de schermen van de wielertoeristenclub uit Stabroek. “In 1979 zijn we naar Rome gefietst, samen met WTC De Klok. Twee jaar later deden we hetzelfde naar Wenen en in 1983 naar Lourdes. We hebben ook meermaals de klassieker Parijs-Roubaix gereden.” En dan was er nog het fietsevenement in het Sportpaleis. “Daar hebben we eens aan een initiatie baanwielrennen deelgenomen, heel plezant”, aldus Cois.

En het ging ook verder dan alleen de koersfiets. “Onze teerfeesten, sinterklaas- en paasfeest, een worstenbroodavond en onze jaarlijkse barbecue: het staat allemaal vereeuwigd in het boek. Ook alle artikels van in de gazet of van in ’t Polderke heb ik bijgehouden en kan iedereen teruglezen.” In al die jaren heeft Cois een mooi archief bij elkaar verzameld. 

In totaal heeft de club honderd boeken laten drukken. “Onze club telt zeventig leden en iedereen heeft een boek gekregen van de club. Daarnaast zijn er dus nog enkele exemplaren over, voor oud-leden. Sympathisanten die ook geïnteresseerd zijn, kunnen het boek kopen bij Cois”, zegt huidig voorzitter, Marc Eysackers. “Vooral de oud-leden waren heel enthousiast. Voor hen is het fijn om nog eens die herinneringen boven te halen.”

WTC Vooruit

In vijftig jaar geschiedenis van Den Hamburg reed de ploeg ook enkele koersen met een andere naam. Cois: “Af en toe namen we deel aan een wedstrijd van de Belgische wielerbond, onder meer aan de tijdrit in Hoevenen. Helaas was er al een andere club die geregistreerd stond bij de Belgische wielerbond als ‘Den Hamburg’. We hebben voor die wedstrijden onze naam dan maar even omgedoopt tot WTC Vooruit, maar daar zijn we snel van afgestapt.” 

5 cafés op 50 jaar

Het verhaal van WTC Den Hamburg begon in het gelijknamige café in de Kleine Molenweg, dat er nu niet meer is. “In 1990 is het café gesloten en moesten we een nieuwe plek zoeken. Tot 2006 vonden we onderdak in De Neus, nadien tot 2015 gingen we naar Het Wit Paard in Putte. Tot 2020 zaten we in ’t Zwart Schaap en nu al drie jaar in café De Klok. Daar worden we goed gesoigneerd door Virginia.”

In die cafés kwam het peloton samen na een fietstocht. “We rijden richting de Heide, Essen, Bergen op Zoom of Ossendrecht. Vroeger vonden onze grote ritten op zaterdag plaats, maar tegenwoordig doen we dat op zondag.” Ook op woensdag komen de fietsers van Den Hamburg samen voor een ritje. Na de zondagse ritjes wordt er gezellig nagepraat in café De Klok.

Een heel team probeert de clubwerking van Den Hamburg in goede banen te leiden. Sinds enkele jaren is Marc Eysackers voorzitter. Samen met Robert Van Wesembeeck, Rudy Van Tilborgh, Rudi Hellemons en Luc Wuyts leiden ze alles in goede banen.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder