Wondermooie orgelklanken in Sint Gertrudiskerk

De organisten Emmanuel Van Kerckhoven, Gretel Beyers en Staf Van Kerckhoven

ZANDVLIET – De Sint-Gertrudiskerk in Zandvliet kreeg in 1973 een nieuw orgel. Om de 50ste verjaardag van het orgel te vieren, organiseerde  het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo i.s.m. met Vrijetijdscentrum De Schelde op zondag 14 mei een concert met drie organisten en het kerkkoor.

Het orgel
Op 13 mei 1940 staken Franse en Belgische soldaten de Sint-Gertrudiskerk in brand om deze onbruikbaar te maken als uitzichtpost voor het oprukkende Duitse leger. Na de Tweede Wereldoorlog begon de heropbouw van de kerk. De feestelijke inhuldiging vond plaats op 27 maart 1953. De muzikale begeleidingen van vieringen gebeurde die tijd met een kleiner harmonium (of traporgel) dat nog steeds in de kerk aanwezig is.
In 1972 bouwde de firma Jos Stevens uit Duffel een nieuw orgel, dat plechtig ingewijd werd op 21 januari 1973. Dit was eigenlijk het sluitstuk van de naoorlogse heropbouw van de kerk.
“Er werd gekozen voor een onderhoudsvriendelijk exemplaar. Een orgel met weinig stemwerk. Het orgel telt 1.700 pijpen en werden vorige maandag nog speciaal gestemd en op toon gezet”, geeft Bart De Wachter mee.

Orgelconcert
Voor dit unieke concert werden de kerkstoelen richting orgel gedraaid. De bezoekers konden de organisten aan het werk zien via live projectie van camerabeelden.

via live projectie van camerabeelden kon men de organisten aan het werk zien

Bij aanvang van het concert verwelkomde Bart De Wachter de vele aanwezigen. “Het idee om dit unieke concert te organiseren werd gelanceerd door Gretel Beyers, organiste van het Sint-Gertrudiskerk van Zandvliet.  Zij overhaalde het Vrijetijdscentrum De Schelde om samen hiervan een feestelijke gebeurtenis te maken”, zegt Bart.

Bart De Wachter

Het concert bestond uit vier delen en begon met een optreden van huisorganiste Gretel Beyers. Gretel is een professionele muzikante en behaalde de 1ste prijs viool aan het Conservatorium van Antwerpen. Naast viool leerde zij orgel bij Emmanuel van Kerckhoven in Kalmthout en aan het Conservatorium in Tilburg. Momenteel is zij organiste in de kerk van Achterbroek en is ze de back up van Emmanuel in de Carolus Borromeus- en de Norbertinuskerk in Antwerpen. Ruim 10 jaar geleden startte de gewaardeerde samenwerking met het kerkkoor van Zandvliet.

Het kerkkoor Sint Cecilia

Het kerkkoor Sint Cecilia bestaat uit een 20-tal leden. Zij verzorgen de grote kerkelijke feestdagen en zingen zowel eenstemmige, tweestemmige als vierstemmige liederen. De sopranen, alten, tenoren en bassen brachten enkele liederen uit hun vertrouwd repertoire. Het koor sloot af met een solo optreden van An Snoecks en met het zingen van het kerstlied “D’Engelenkoren”, een eerbetoon aan Louis Wouters, de vroegere koster en oprichter van het jeugdkoor en organist-dirigent van het volwassenkoor, die het lied eigenhandig componeerde.

Bij het derde deel nam organist Staf Van Kerckhoven plaats achter het orgel. Velen kennen of herkennen Staf van de muziekles tijdens hun middelbare schoolcarrière. Hij was o.a. muziekleraar in PITO Stabroek, GITOK Kalmthout, De Dames en het Jezuïetencollege in Antwerpen. Staf begeleidde ook verschillende koren in Stabroek, Kapellen en ook in Zandvliet.

Emmanuel Van Kerckhoven sloot het concert af. Emmanuel is titularis-organist in de Carolus Borromeus- en de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen en bezieler van het Bachfestival “Bach in de stad”, dat ook dit jaar in september zal plaatsvinden.  Emmanuel studeerde orgel, kerkmuziek en orgelbouw aan het conservatorium van Rotterdam.

Nadat de laatste orgelklanken door de Sint-Gertrudiskerk galmden werden de 3 organisten met een staande ovatie beloond.  Iedereen was vol lof over het concert en vol bewondering voor het uitzonderlijke handen- en voetenspel van de organisten. Als we Staf Van Kerckhoven proficiat wensen voor het mooie concert is hij duidelijk in zijn nopjes “Het waren zeker geen eenvoudige werken die wij gebracht hebben, maar wij zijn fier dat we hieraan mochten meewerken”, aldus Staf

De organisten Emmanuel Van Kerckhoven, Gretel Beyers en Staf van Kerckhoven

Na het optreden werd het glas nog geheven op het vijftigjarig bestaan van het kerkorgel.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *