Winkels Picolosite zijn nu clandestien, op dit moment niet aan alle voorwaarden voldaan

Stabroek – Een felle discussie tijdens de jongste vergadering van de gemeenteraad op 24 oktober ll, maakte duidelijk dat de drie winkels die nu al operationeel zijn op de Picolosite eigenlijk clandestien open zijn.

“Er is altijd gezegd dat er op de Picolosite geen enkele winkel mocht openen vooraleer de afslagstroken op het Laageind werden aangelegd. ShoeDiscount en Hubo zijn al meer dan een maand open. Vandaag opent Albert Heijn. Maar de afslagstroken liggen er nog steeds niet. De gemeente keek toe en deed niets”, stelde oppositieraadslid Bert Huygen van Groen!.
Ex-schepen Lutgarde Matthysen, lid van de CD&V-meerderheid, was het eens met Bert Huyge. “Die afslagstroken waren een bindende voorwaarde voor het verkrijgen van een bouwvergunning. Blijkbaar houden die winkels zich niet aan alle voorwaarden. Meer zelfs, eigenlijk zijn die zaken op dit moment clandestien. Er is nog een ander vergunningsprobleem. De winkels kregen wel een vergunning voor het neerzetten van een nieuw gebouw, maar die vergunning geeft hen op dit moment niet het recht om die zaken als winkel te exploiteren. De vergunning daarvoor moeten ze nog krijgen. De winkels zijn op dit moment eigenlijk illegaal aan het werk”, fulmineerde raadslid Lutgarde Matthysen. Burgemeester Alida De Bie beaamde en is niet gelukkig met de situatie zoals ze zich nu voordoet. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Liesbeth Verhaert (CD&V) : “Het klopt wat raadslid Matthysen zegt. Alles heeft te maken met procedures die veel langer aanslepen dan verwacht. Normaal gezien is de vergunning voor het exploiteren van de winkels in orde tegen het einde van dit jaar of begin 2012.”
Bredere toegang
Om het Picoloproject te realiseren werd overeengekomen, dat de huidige toegang tot de parkeerplaats van warenhuis Van Ende met zeven meter moet worden verbreed. Die verbreding gebeurt wanneer het oude warenhuis Van Ende en de bovenliggende appartementen worden afgebroken. Die verbreding moet de verkeersveiligheid op de drukke verkeersas Dorpsstraat-Laageind verhogen. Onafhankelijk raadslid Walter Dupont vroeg zich af, of er ook is vastgelegd wanneer Van Ende die zeven meter moet afstaan. “De appartementhuurders kregen hun opzeg nog niet. Het verbreden en dus veiliger maken van het kruispunt daar, kan nog heel wat maanden uitblijven”, stelde hij vast.
Burgemeester Alida De Bie zorgt er alvast voor dat de politie vandaag het verkeer in goede banen leidt. Dat zal nodig zijn, want verkeerschaos dreigt vanmiddag het centrum van Stabroek lam te leggen. De opening van Albert Heijn valt samen met het begin van de wegwerkzaamheden aan het Laageind.
Een reclamestunt van Albert Heijn om gratis één minuut te winkelen, zorgt waarschijnlijk ook voor de nodige toestroom. Albert Heijn opent vandaag om 17.00 zijn deuren.
Erik Vandewalle

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *