Windturbine verdwijnt door veiligheidsperimeter van nieuw logistiek terrein


Op de site van BASF Antwerpen staan sinds 2008 vijf windturbines die beheerd worden door ENGIE Electrabel. Eén turbine in het noorden van de site, niet zo ver van de Noordlandbrug, staat echter binnen de veiligheidsperimeter van een nieuw logistiek terrein. Daarom wordt de windturbine veilig afgebroken in verschillende fases.

Door de vele investeringen en uitbreidingen van de afgelopen jaren is het vaker aanschuiven aan de toegangspoorten van BASF aan de Scheldelaan. De parking aan de hoofdingang is te klein geworden voor de vrachtwagens die daar wachten tot ze op de site kunnen laden en lossen. De nieuwe ethyleenoxide-installatie zal vanaf 2022 nog meer vrachtverkeer aantrekken. Hoog tijd dus om naar andere oplossingen te zoeken. BASF wil de oppervlakte van de site maximaal voor de productiecapaciteit benutten, en het transport zoveel mogelijk aan de rand ervan organiseren. Daarvoor schuift het vrachtverkeer naar het stukje terrein ten noorden van de site. De ligging aan de Noordlandbrug met een aparte toegangspoort vlakbij maakt het erg geschikt voor de ontvangst van vrachtverkeer. Er staan twee windturbines op dat stuk grond. Voor één van de twee is het een te groot veiligheidsrisico om die te laten staan in een drukke logistieke zone. Veiligheid staat bij BASF altijd voorop.

Ook bij de afbraak is er geen enkel gevaar voor de veiligheid. Samen met ENGIE Electrabel doet BASF al het nodige om de operatie veilig en wel te doen verlopen volgens de wettelijke bepalingen. Engie stelde een veiligheidscoördinator aan en zorgt voor een veiligheidsperimeter in rond de werf. ENGIE heeft de nodige expertise om zulke projecten tot een goed einde te brengen.

De afbraak van de windturbine zal zeker niet tot problemen in de elektriciteitsvoorziening leiden. De windturbines leveren vooral een aanvulling op de site-energie. BASF blijft ook grote voorstander van een transitie naar duurzame, hernieuwbare energie. De windturbine verdwijnt omdat BASF geen compromissen wil sluiten als het over veiligheid gaat.

Er wordt uiteraard ook aan de buren gedacht. Geluidsoverlast wordt zoveel mogelijk beperkt door met de laatste technieken te werken, al zal er op 17 en 18 juni meer geluid mogelijk zijn. De afbraakwerken worden ook beperkt in tijd en oppervlakte.

copyright BASF

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *