Wie volgt Keizer Maarten op?

Maarten-Gabriels

Maarten Gabriels werd in 2015 keizer in Stabroek

 

 
Zondag 13 maart staat de polder op zijn kop voor het keizerschap van de verenigde gansrijders. De hoogste titel die een gansrijder kan behalen. Naast ruiters op hun stoere Brabanders kleuren ook verschillende typetjes het folkloristisch spel.
Het keizerschap van zondag is de afsluiter van het seizoen en voorbehouden aan ruiters die al een koningstitel op zak hebben. De, ondertussen al  68ste editie, heeft plaats op de Botermarkt, in het centrum van Zandvliet. Na een receptie op het vroegere Zandvlietse gemeentehuis trekken, vanaf 14 uur, alle recente 24 koningen van de acht gansrijdersmaatschappijen door Zandvliet met in hun kielzog voetvolk in klederdracht en folklore- en carnavalsgroepen. Elke maatschappij wordt vooraf gegaan door een eigen fanfare die nadien de plaatselijke herbergen opzoeken om er voor ambiance te zorgen. Omstreeks 15 uur start het keizerschap. Uitgedost in hun clubkleuren hebben de koningen slechts één opdracht. Gezeten op een Brabants trekpaard om de beurt aan een ganzennek trekken met als doel: de dode gans zo snel mogelijk eigenhandig onthoofden. Eens de keizer gekend zal er duchtig gefeest worden.
Verkeersomleiding
Op zondag 13 maart gaat het keizerrijden door op de Botermarkt in Zandvliet. Hierdoor wordt het verkeer omgeleid. Vanaf 11 uur is De Keyserhoeve vanaf de Zuidvest tot het Noordland afgesloten voor alle verkeer. Tijdens de stoet, vanaf 13u.30 tot 15u.30, is ook de Putsebaan, Antwerpsebaan (van Putsebaan tot Zandvlietse Dorpstraat), Zandvlietse Dorpstraat en Zoutestraat verkeersvrij.
De bussen van De Lijn volgen een omleiding vanaf het eerste tot het laatste vertrek. Richting Zandvliet: normale reisweg tot Zoutestraat – rechts Zandvlietse Dorpstraat – rechts Antwerpsebaan en verder de normale reisweg.
Richting Antwerpen:  normale reisweg tot Antwerpsebaan – links Zandvlietse Dorpstraat – links Zoutestraat en verder de normale reisweg.
De haltes Antwerpsebaan, Aakstraat, Dorp en Bakkerstraat worden niet bediend. Er worden vervanghaltes in de Zandvlietse Dorpstraat voorzien ter hoogte van de kruispunten met de IJzerenwegstraat, Zoutestraat en Zandvlietse Dorpstraat.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder