Werken nieuwe brandtoren Kalmthoutse Heide van start


KALMTHOUT – Op 20 oktober starten de werken aan een nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide. De gemeente Kalmthout, het Agentschap Natuur en Bos en Astrid (telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten) investeren samen in dat nieuwe landmark. “De nieuwe brandtoren wordt niet enkel een trekpleister voor bezoekers, maar zorgt ook voor een betere communicatie tussen de hulpdiensten en een betere branddetectie”, zegt burgemeester Lukas Jacobs.

“De huidige brandtoren – die in 1981 werd geplaatst – is verouderd en dus aan vervanging toe. De toren is ondertussen ook te laag voor een goede branddetectie en om goede communicatieverbindingen te leggen tussen de hulpdiensten in het gebied. Daarom besliste de gemeente Kalmthout om een nieuwe brandtoren te bouwen naast de huidige toren”, gaat Jacobs verder.

“Dat wordt een nieuw landmark in de Kalmthoutse heide. Het wordt een mooie toren in een elegant ontwerp van groen staal in combinatie met hout. De toren biedt ook meer ruimte voor de bezoekers en de brandwachters en is ook veel beter te betreden met de rechte trappen. De toren zal ook beduidend hoger zijn dan de huidige brandtoren. De antenne boven op de toren reikt tot 42 meter hoog. De overdekte brandwachtpost komt op 30 meter en het hoogste toeristisch uitkijkplatform is op 24 meter hoogte.”

Boswachter Jef De Winter: “De nieuwe toren staat met zijn zijden pal op de windrichtingen. Dat maakt het voor brandtorenwachters makkelijker om juiste instructies te geven over de locatie van een brand. Daarnaast zijn de bomen rond de huidige brandtoren heel wat gegroeid sinds die geplaatst werd. Die extra meters hoogte geeft echt veel meer zichtbaarheid. De werken aan de nieuwe toren gebeuren in een kwetsbaar natuurreservaat. Daarom nemen we aangepaste maatregelen. Zo beperken we de overlast door de werken buiten het broedseizoen te plannen en zoveel mogelijk op voorhand te fabriceren. De oude brandtoren blijft operationeel tot de nieuwe helemaal klaar is. Daarna wordt de oude toren afgebroken.”

“Voor hulpdiensten die in het gebied werken, is een goed werkende communicatie van levensbelang”, pikt Jo Bilcke van de telecomoperator Astrid in. “Door onze antennes heel wat hoger te plaatsen, dekken we het gebied volledig af én met een betere kwaliteit.”

©Scanbie

“Naast die veiligheidsfuncties verbetert met de nieuwe toren ook de beleving voor het publiek. Via infoborden, educatief materiaal, apps en gegidste bezoeken creëren we een maximale bezoekerservaring in ons mooie Kalmthoutse heide, een Europees beschermd natuurgebied”, geeft Lukas Jacobs nog mee.
De bouw van de toren kost zo’n 730 000 euro, waarvan de gemeente Kalmthout als eigenaar en bouwheer 260 000 euro voor haar rekening neemt. Daarnaast investeren zowel het Agentschap Natuur en Bos (270 000 euro) en Astrid (200 000 euro) mee in de nieuwe brandtoren.
De werken aan de nieuwe brandtoren starten in de week van 20 oktober. De toren is ontworpen door Nohnik i.s.m. ABT en Bureau Bouwtechnieken en wordt gebouwd door TM IDD-Costermans. De oplevering van de toren voorziet de gemeente Kalmthout in april 2022.


Tijdens de werken worden de wandelpaden die langs de brandtoren passeren, omgeleid. Het gaat om de paden Schaap, Libel, Rups en Ree. Bordjes in het gebied geven de omleiding aan.

Alle actuele info over de werken vind je op www.kalmthout.be/brandtoren. Je kan de nieuwe brandtoren alvast virtueel bezoeken via https://www.scanbie.com/brandtoren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *