Week van de mobiliteit aan de Stabroekse scholen

Week van de mobiliteit in GO! Basisschool De Stappe

STABROEK/HOEVENEN – Van 16 tot 22 september was het weer Week van de Mobiliteit onder het motto “goed op weg”. Overal werd actie gevoerd voor een meer duurzame en veilige mobiliteit. In Stabroek was het de bedoeling dat iedereen massaal de fiets zou nemen, want “iedereen trapt “.

Alle lagere schoolkinderen kregen een folder en werden opgeroepen deze week met de fiets te komen en dan wachtte hen een kleine attentie. Schepen van mobiliteit Sarah Demartelaere met in haar gevolg de burgemeester en het bijna voltallige schepencollege stonden die week elke ochtend aan een andere schoolpoort. “Wij willen dit jaar elk kind aan de schoolpoort belonen met een leuke fietsbel. Niet alleen de kinderen die met de fiets komen, maar ook die te voet zijn krijgen een leuke fietsbel”, zegt Sarah Demartelaere.  “We moedigen de ouders aan om zeker de fietsbel op de kinderfietsjes te plaatsen. De gemeente kocht 1000 fietsbellen aan in de kleuren blauw en goud/geel”.

Op maandag was het aan De Rekke in Hoevenen, op dinsdag aan Sint-Catharina in Stabroek, op donderdag aan Sint-Calasanz in Hoevenen en op vrijdag aan De Stappe in Stabroek. Alle leerlingen, maar zeker die met de fiets aankwamen werden bij aankomst beloond met een glinsterende fietsbel. Schoolkinderen staan een de “zwakke kant” van de mobiliteit, en het is goed dat zij aandacht krijgen voor aandachtig en veilig fietsgebruik. Nu nog die van de “sterke kant”, de automobilisten met nog meer attentie voor de kleine en zwakke weggebruikers. En door de jaren nog meer goede fietspaden.
LW

GBS De Rekke
De Rekke in Hoevenen was als eerste aan de beurt. De kinderen kregen op maandag 18 september een blauwe of geel/gouden fietsbel.  “Er wordt in onze school ingezet op zichtbaarheid in het verkeer, de veiligste weg naar school, te voet of met de fiets. We bekijken waar de ouders best parkeren rond de school. Er wordt een verkeersquiz georganiseerd. Buiten het theoretische gedeelte is er ook een praktische gedeelde voor onze leerlingen. Er wordt geoefend in een veilige omgeving. Jaarlijks doen de leerlingen van het vijfde mee aan de grote verkeerstoets van de overheid en het zesde heeft een fietsexamen. We vinden het als team belangrijk om deze focussen heel het jaar te leggen en dit ook op te bouwen”, zegt Inge Coeckelbergs, directeur GBS De Rekke.

Sint Catharinaschool
“Deze week kwam het thema mobiliteit extra aan bod in onze klassen. De kleutertjes leerden het nut van fietsbel en het gebruik van fluovestjes, de fiets en de fietshelm. Wekelijks mogen zij steppen of fietsen op de speelplaats. Dit maal werd het gekoppeld aan de kleuren groen en rood, wat staat voor start en stop.  Eigenlijk schenken wij het ganse jaar aandacht aan verkeersveiligheid. We nemen deel aan de strapdag, de fietsvaardigheden worden getest, niet alleen op de speelplaats maar ook in het verkeer. We doen een oproep naar de ouders en kinderen om te voet of met de fiets naar school te komen en bespreken de voordelen voor het milieu, de veiligheid …. “ geeft directeur Filip mee.

Sint Calasanz
“Met onze werkgroep organiseren wij jaarlijks een actie om verkeersveiligheid in de kijker te zetten. We stimuleren het dragen van fluohesjes en een helm met de slogan “Helm op, Fluo top! We bespreken met de kinderen waarom het dragen ervan zo belangrijk is. De meeste ongevallen gebeuren op weg naar school. Het dragen van een fluohesje zorgt in grote mate tot vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. We waren erg blij dat dit jaar de gemeente n.a.v. de week van de mobiliteit een actie ondernam. Onze kinderen werden dus ook gestimuleerd om de strappen (stappen of trappen) naar school”, zeggen directrices Sarah Uytdewilligen en Elke Peeters.

Go Stappe
“Wij organiseren regelmatig fietsproeven, ook met onze kleuters. We doen wandelproeven rondom onze school en oefenen op de busevacuatie. We besteden veel aandacht aan de dode hoek en we organiseren ook een verkeersbordendoolhof, eigenlijk een zoektocht aan de hand van verkeersborden doorheen de school. Onze verkeersmascottes ‘Flufran en Fluofie’ geven verkeerstips. We hebben ook een kast vol verkeersspelletjes, lesmateriaal, poppen … die worden ingezet. We moedigen de kinderen aan om zoveel mogelijk met de fiets of te voet met fluohesje naar school te komen”, zegt juf Fanny Janssens

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Misschien moet het gemeentebestuur dan ook eens dringend werk maken van een deftig fietspad op de Hoge Weg…
    Wij zijn vragende partij als bewoner op de Hoge Weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *