Warme Noorderkempen feestelijk gelanceerd

Burgemeester Lukas Jacobs en Lotte Vanwezemael gaven het startsein

NOORDERKEMPEN – Op 1 oktober 2022, bij de start van de jaarlijkse 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, werd Warme Noorderkempen officieel gelanceerd in Brasschaat, Kalmthout, Wuustwezel, Essen en Kapellen! Bij de lancering waren niemand minder dan Warme William en Lotte Vanwezemael aanwezig.

Lotte Vanwezemael en burgemeester Lukas Jacobs met de mascottes

De vijf gemeenten van de Eerstelijnszone Noorderkempen (Brasschaat, Kalmthout, Wuustwezel, Essen en Kapellen) slaan de handen in elkaar en lanceren het project Warme Noorderkempen in samenwerking met Logo Antwerpen en het Fonds GavoorGeluk. Met Warme Noorderkempen werken ze aan een omgeving die de veerkracht van alle bewoners versterkt. Dit doen ze onder andere door in te zetten op het bespreekbaar maken van kwetsbaarheid in een veilige omgeving en door te zorgen dat iedereen de weg vindt naar hulp.

Al die gemeenten engageren zich om te werken aan een Warme Noorderkempen. Met hulp van een intergemeentelijk preventiemedewerker ondersteunen ze het preventief werken aan verslavingspreventie en mentaal welbevinden. De gemeenten willen samen kwetsbaarheid bespreekbaar maken in een veilige omgeving en ervoor zorgen dat iedereen de weg vindt naar hulp.

Het startmoment

Om de Warme Noorderkempen feestelijk te lanceren, werd op 1 oktober een groot startmoment georganiseerd doorheen de gemeenten. De Warme Williamluistermobiel van het Fonds GavoorGeluk trok door de straten en installeerde zich aan de bib van Wuustwezel, het Sportpark Heikant van Kalmthout, het Huis van het Kind in Brasschaat en op het dorpsplein in Kapellen. Daar waren alle bewoners welkom om kennis te maken met mascotte Warme William, de grote blauwe beer, en met Lotte Vanwezemael, de ambassadrice van de Warme William campagne.

In Kalmthout was ook burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) aanwezig om de campagne te officieel te openen. “Het mentaal welbevinden, je goed in je vel voelen, is heel belangrijk. Die kwetsbaarheid bespreekbaar maken, willen we met dit project op de agenda zetten”, vertelt Lukas Jacobs. “In de Noorderkempen organiseren we de komende dagen verschillende activiteiten waar dat thema centraal staat.” In Kalmthout kan je o.a. de Noorderkempenwandeling doen met onderweg enkele tips voor je mentale gezondheid.

In alle gemeenten van de Noorderkempen gaf Lotte Vanwezemael nog wat meer uitleg over Warme William. “Het is een campagne om mensen aan te sporen om te luisteren naar elkaar en mentaal welzijn bespreekbaar te maken.” Uit een onderzoek blijkt dat een op de twee kinderen zich slecht in zijn vel voelt. “Dat is veel en daarom is het belangrijk om te spreken met elkaar, dus raden wij aan om voor iedereen een Warme William te zijn.” Een Warme William is iemand die echt naar je luistert, voor je klaarstaat en waar je op kan vertrouwen.

Lanceringsmoment in Kapellen

Burgemeester en schepenen van gemeente Kapellen met Lotte Vanwezemael

Op het Dorpsplein van Kapellen kon je 1 oktober kennismaken met Warme William, de mascotte van de campagne, en zijn luistermobiel: een plek waar ook jij je verhaal kon doen. Wie weet verschijnt jouw verhaal in een podcast of filmpje.

N.a.v. deze campagne, vinden er ook verschillende gratis infosessies (de meeste online) plaats tussen 1 en 10 oktober. Meer informatie over deze sessies vind je op www.huisvanhetkindnoorderkempen.be/onze-activiteiten/.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *