Wapenstilstandsherdenking in Polderdistrict

In Zandvliet brachten de muzikanten het Vlaamse en het Belgische volkslied
In Zandvliet brachten de muzikanten het Vlaamse en het Belgische volkslied

De burgemeester spreekt in Lillo waar de aandacht vooral ging naar de slachtoffers van de V-bommen
De burgemeester spreekt in Lillo waar de aandacht vooral ging naar de slachtoffers van de V-bommen

Soldaten brachten bloemen aan. Burgemeester Geeraerts hield telkens een toespraak over de historishe betekenis van Elf November. De personaliteiten luisterden aandachtig.
Soldaten brachten bloemen aan (hier in Berendrecht). Burgemeester Geeraerts hield telkens een toespraak over de historische betekenis van Elf November. De personaliteiten luisterden aandachtig.

In het Polderdistrict werd in de drie dorpen Zandvliet, Berendrecht en Lillo de Wapenstilstand herdacht. Burgemeester Carl Geeraerts verwoordde telkens de historische betekenis van het gebeuren dat op 11 november 1918 een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Hierin ontstond tevens de “Frontbeweging” die de ontvoogding van Vlaanderen nadien zou inzetten.
In Zandvliet was er om 10.15 uur een bloemenhulde aan het Monument van de Gesneuvelden op het kerkhof. De plechtigheid werd begeleid door mensen van verschillende muziekverenigingen. Die brachten achtereenvolgens de Vlaamse Leeuw en het Belgisch volkslied. Nadien ging het naar het lokaal van de Verbroedering waar acteur Jenne Decleir een toetsing bracht van sacrale vertelsels uit de volksmond.
In Berendrecht gebeurde de bloemenhulde om 11.45 uur aan het Monument van de Gesneuvelden op de begraafplaats. Hier trad fanfare Willen is Kunnen op en bracht een 13-jarige muzikant op unieke wijze de Last Post.
Ten slotte was er Lillo waar om 12.30 uur de bloemenhulde begon aan het Monument op de Havenmarkt. Spelers van verschillende muziekverenigingen uit het district luisterden de plechtigheid op. Zij brachten zoals in Zandvliet het Vlaamse en het Belgische volkslied. Burgemeester Geeraerts weidde hier uit over de V-bommen die in de Polderdorpen dood en vernieling zaaiden. Vooral op het grondgebied van LiIlo was dit het geval. Hier werd de boerderij van Look totaal vernield waarbij acht doden vielen. De burgemeester bracht de cijfers dorp voor dorp en globaal. In het volgende magazine brengen wij een overzicht van het onheil dat door de V-bommen werd veroorzaakt in onze streek. Daarbij vielen meer dan honderd doden. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *