Waarheen met oude boeken ?

Boekenkast Zandvlietse Dorpsstraat

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – In de raadszitting van 29 maart informeerde raadslid Marc Maes (N-VA) naar de mogelijkheid om een boekendepot in te richten in het cultuurcentrum De Schelde.
“Tot voor kort kon iedereen met zijn gelezen of oude nog bruikbare boeken terecht in een speciale container op het recyclagepark te Zandvliet,” aldus het raadslid. “Wegens de corona-crisis is deze container afgesloten en bij navraag wist het personeel te melden dat deze opslagruimte permanent gesloten zou blijven. Oude boeken moesten dan maar bij het oud papier.” Ook de bibliotheek Viswater voorziet geen depot voor oude boeken.
“Op een aantal plaatsen in Berendrecht en Zandvliet hebben particulieren kleine of grote kasten geplaatst waar inwoners terecht kunnen om hetzij boeken te deponeren, hetzij boeken te ontlenen. Dit zijn private initiatieven die alle waardering verdienen. Toch zou ook het district een steentje kunnen bijdragen,” vindt Marc Maes.
Hij vraagt aan cultuurschepen Rudi Sempels (N-VA) of in het VC De Schelde geen boekendepot kan ingericht worden waar inwoners met hun boeken terecht kunnen en waar anderen eventueel (en uiteraard als de corona-pandemie het toelaat) boeken kunnen ontlenen.
“Op die manier zorgen we dat er een stukje cultureel erfgoed verzameld en beschikbaar gemaakt wordt in plaats van in de papierversnipperaar te belanden. Bovendien kan dit initiatief op een laagdrempelige manier aanvullend publiek naar VC De Schelde brengen,” besluit Marc Maes zijn vraag.
“Het is inderdaad jammer dat men op het containerpark geen boekendepot meer heeft en dat ook de bib geen depot ter beschikking stelt. De reden hiervoor is mij alsnog onbekend, maar we doen navraag,” antwoordde cultuurschepen Rudi Sempels. “Ik heb uw vraag voorgelegd aan de RVB van het VC De Schelde en daar kreeg ik het te verwachten antwoord dat ook zij niet beschikken over de ruimte, personeel en vooral de juiste kennis van zaken om een inschatting te maken welke boeken er waardevol zijn. Je zou dan ook elke keer alle boeken onmiddellijk moeten uitsorteren om te voorkomen dat waardeloze exemplaren worden binnen gebracht en het inderdaad een oud-papier depot wordt. Die expertise is wél aanwezig in de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, bij De Sleghte of de heemkring.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Een meeneemboekenkast in de onmiddellijke omgeving van de bib zou welkom zijn. Veel inwoners van Bezali zijn in het bezit van boeken die ze ongaarne bij “oud papier” zien belanden.. lektuur die ze graag zouden willen delen met anderen om zo opnieuw plaats te maken in de eigen bibliotheek voor nieuw “leesvoer”.
    Onze bibliothecarissen, die zelf regelmatig leenboeken in de stadsbib moeten vervangen, zouden het aanbod van de “meeneemboeken” kunnen kontroleren en bepalen welk materiaal als “oud papier” kan beschouwd worden. Tenslotte zijn zij diegenen met kennis van zaken die weten wat de lezer wil of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *