Vzw Het Gezin veroordeeld voor bouwovertredingen en bedreigingen

Berendrecht – De vroegere Bosschool is al enkele jaren eigendom van de islamitische vzw Het Gezin. De voorbije jaren waren er al heel wat problemen in verband met verbouwingen zonder vergunningen. Vanuit extreemrechtse hoek kwam felle kritiek, omdat de vzw zou verbouwen om er een moskee onder te brengen. Die geruchten blijken vals. Er is wel een gebedsruimte voor eigen gebruik.

De problemen rond de bouwovertredingen leidden echter wel naar een rechtszaak. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen velde een vonnis. Het Gezin wordt veroordeeld voor een reeks bouwovertredingen en voor het niet naleven van verschillende bevelen om te stoppen met het verbouwen. Twee personen die hielpen bij de werken zijn veroordeeld, omdat ze bouwtoezichters van de stad Antwerpen met de dood hebben bedreigd. Zowel de stad Antwerpen als Het Gezin gaan in beroep en dus ligt het dossier vast tot een definitieve uitspraak.

Het vonnis stelt dat de vzw Het Gezin in het najaar 2021 en voorjaar 2022 de gebouwen aanzienlijk heeft uitgebreid en gerenoveerd. Een deel van het terrein werd opgehoogd en aangelegd met 550 m² kunstgras, voldoende voor minstens twee voetbalvelden.

De vzw wordt daarom veroordeeld tot een geldboete van 68.000 euro. De uitbreiding aan de gebouwen en het aanbrengen van overkappingen tussen verschillende gebouwen moet ongedaan worden gemaakt. Het kunstgrasveld moet worden verwijderd. De rechtbank verplicht de vzw om die werken binnen de zes maanden uit te voeren. Nadien moet er een dwangsom van 50 euro per dag vertraging worden betaald. Voor het plaatsen van een afsluiting en poort aan de Putsebaan en voor het ontbossen en verharden van bepaalde delen van het terrein wordt de vzw Het Gezin vrijgesproken.

In beroep

Tijdens hun controles zijn stedelijke bouwtoezichters verschillende keren bedreigd met de dood. Nadien werden ook telefonische bedreigingen geuit. De toezichters werden beschuldigd van racisme en er werd hen verweten de controles uit te voeren omdat ze gericht zijn tegen de Arabische, Marokkaanse en islamitische gemeenschap. Uit onderzoek blijkt dat de bedreigingen werden gedaan door twee personen, die aan het werken waren aan de gebouwen van de voormalige Bosschool. De rechtbank noemt het bedreigen van de bouwtoezichters laakbaar en veroordeelt de twee daders tot een gevangenisstraf van 6 maanden en tot een geldboete van 2000 euro. Zowel de stad Antwerpen als Het Gezin gaan in beroep

Bedreigingen

Johan Vermant, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever: “Vooral de doodsbedreigingen aan het adres van onze medewerkers is meer dan een stap te ver. Het kan niet zijn dat onze ambtenaren op die manier worden bedreigd en belaagd. We zijn het ook niet eens met enkele vrijspraken in het vonnis en dus kunnen we niet anders dan in beroep gaan.”

Blij met vonnis
Mustapha E.H. is woordvoerder van Het Gezin. “We zijn blij met dit vonnis, omdat we op verschillende punten zijn vrijgesproken. Het kunstgrasterrein kan deels blijven. Er zijn inderdaad problemen met het gebouwtje waar vroeger de toiletten waren. Dat hebben we gerenoveerd tot een nieuw sanitair blok. Bij controle stelden de stedelijke diensten vast dat het gebouw drie steenlagen te hoog was. Bij de stedelijke administratie is dat gebouw blijkbaar nergens terug te vinden op (oude) plannen en daarom is het sanitair blok verzegeld. De stad ging ervan uit dat er nooit een sanitair blok is geweest. De rechter heeft het plan uit 1958 waarop duidelijk te zien is dat er een sanitair blok is, wel aanvaard en dat geeft perspectief. Het is voor ons ook belangrijk dat onze voorzitter Ilias Noukri buiten vervolging is gesteld”

Wat betreft de doodsbedreigingen laat Mustapha E.H. weten dat die niet werden gedaan door Het Gezin, maar door personen die aan het werk waren aan de gebouwen. De rechter laat in zijn vonnis echter weten dat werken werden uitgevoerd namens en in opdracht van Het Gezin en veegt daarmee dat argument van de tafel.

Polderdistrict

Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA): “Onlangs kreeg ik de vraag van Mustapha E.H. om rond de tafel te gaan zitten en te kijken wat in de toekomst mogelijk is. Ik ben altijd bereid tot gesprek, maar nu ik in het vonnis lees dat toezichthouders met de dood zijn bedreigd, verandert dat veel. Ik ben dan ook minder bereid tot communicatie, in afwachting van een definitieve uitspraak in beroep”, legt Carl Geeraerts uit.

(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder