Vrijwilligers kappen wilgen om riet te laten groeien

Vrijwilligers van Natuurpunt Noord trotseerden zaterdag 2 februari wind en regen en trokken het Opstalvallei in. Daar gingen ze de strijd aan met de dominante wilgen.
Het Opstalvalleigebied is ongeveer 190 hectare groot en situeert zich tussen het Laageind in Stabroek, het Delwaidedok en de Berendrechtse dijk ten westen van de A12-Havenweg. Het eerste ingerichte deel is een gebied van 50 hectare dat bestaat uit waterplassen, rietpartijen en een loofbos
Omdat het werk niet stopt bij de inrichting van een gebied, werd een speciaal beheerteam opgericht. Leden van dat team staken zaterdag de handen uit de mouwen.  Kathleen Quick van Natuurpunt Antwerpen Noord en een handvol medewerkers trokken de Opstalvallei binnen.
“Als er niets gebeurt heb je hier binnen enkele jaren een wilgenbos. Maar dat is niet de bedoeling, want door de wilgen krijgt het riet veel minder ontwikkelingskansen. Heel wat vogels hebben dat riet nodig om er te broeden. Denk maar aan blauwborst, kleine karekiet en rietzanger”, legt Kathleen Quick uit.
Gewapend met de nodige hulpmiddelen trekken de vrijwilligers ten strijde tegen de wilg. “Hard labeur, want de wilgen staan onder meer aan de oeverrand. Na zoveel regendagen staan we vandaag letterlijk met de voeten in het water. Ook op de steile heuvelrand groeien wilgen die weg moeten. Ook daar zijn de werkomstandigheden niet optimaal. De uitgedane en gekapte bomen moeten manueel worden versleept tot daar waar de tractor ze kan komen ophalen. “De klus moet in de winter worden geklaard, want vanaf half maart is kappen niet meer mogelijk. Dan begint immers het broedseizoen. Om dit gebied goed te beheren hebben we minstens vier werkdagen per jaar nodig”, weet Katleen Quick uit ervaring.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *