Voor ons land unieke piano-expo bij Mimuze

KALMTHOUT – Twee zalen vol blinkende piano’s en vleugels en spots die weerkaatsen op de blinkende instrumenten. Zowel akoestisch als digitaal, zowel duur als goedkoper, zowel voor beginners als doorgewinterde professionele muzikanten. Het staat er allemaal en de piano-expo en het is gratis te bezoeken tot en met vrijdag 5 november. Doorlopend zijn er infosessies en workshops.

De concertzaal van muziekhuis Mimuze vormt het decor voor een unieke piano-expo. Het is de eerste keer in ons land dat zoveel akoestische en digitale piano’s samen onder een dak worden verzameld. Mimuze werkt hiervoor samen met Bol Piano’s, een van de grootste piano-importeurs van Benelux. Niet alleen het aantal, er staan ruim zestig piano’s, maar ook de variëteit en de aanwezigheid van de topmerken maken deze expo vrij uitzonderlijk. Akoestische parels en digitaal vernuft, modellen van duizend euro en exemplaren van meer dan honderdvijftigduizend euro geven een inkijk in de wereld en de geschiedenis van de piano.

De concertzaal van muziekhuis Mimuze vormt, tot 5 november, het decor voor een unieke piano-expo

Mike Smeulders : “Met deze expo proberen we twee werelden te verenigen. Aan de ene kant heb de akoestische piano’s, zoals de meeste mensen ze kennen. Aan de andere kant heb je de digitale wereld, waar de instrumenten een externe energiebron gebruiken. Net als in alle andere sectoren is ook in de muzikale wereld de digitale input niet meer weg te denken. Sommigen zweren nochtans bij het akoestische en kijken wat neerbuigend op al dat digitale. Anderen zien dan weer enkel toekomst in de digitale en elektronische muziekwereld. Met deze expo willen we de akoestische en de digitale muziekwereld samen brengen, zodat mensen met beide kunnen kennismaken. Een symbiose van het beste van de twee werelden”, legt Mike Smeulders van Mimuze uit.

Daarom is er zowel  de eerste pianoforte, de voorvader van de piano zoals we die nu kennen, aanwezig als de allernieuwste technieken, die tegenwoordig in hybride, digitale en zelfs virtuele piano’s worden gebuikt. Mike neemt plaats achter een van de akoestische piano’s en begint te spelen. Enkele minuten later loodst hij ons mee naar een andere piano. Hij drukt op enkele toetsen en plots begint het muziekinstrument autonoom een stuk klassieke muziek te spelen.

Wie op zoek is naar een instrument vindt hier wel zijn gading, maar Mike Smeulders benadrukt, dat dit niet het eerste doel is van deze expo. “Genieten en beleven, daar draait het deze week om. Uiteraard staan we altijd paraat voor wie meer uitleg wil. Een geschikt instrument vinden, is immers altijd een zoektocht. Wat een goed instrument is voor de ene, is dat daarom niet vanzelfsprekend voor de andere. Je moet als het ware een klik voelen, je moet verliefd worden op je instrument en precies die verliefdheid versterkt de passie voor de muziek.”

De jongste tien à vijftien jaar zat de digitale piano duidelijk in de lift. Maar nu zien we dat de traditionele en akoestische modellen het terug beter doen. Alles hangt natuurlijk af van wat de muzikant zelf wil. Als het een kind is dat wil kennis maken met de piano, dan is een bescheiden digitaal instrument zeker voldoende. Een volwassene die plots meer tijd heeft en zich geroepen voelt om te leren piano spelen, raad ik dan eerder een akoestisch model aan. Een ding is duidelijk, er bestaat voor elk die wil een gepast instrument.
Info :  www.mimuze.be/pianodagen

foto’s w&f

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *