Voor eind 2018 waterbussen naar het Noorden


Voor het eind van dit jaar zullen er één of meerdere waterbussen naar het Noorden varen. Zij zullen Antwerpen verbinden met onder meer Berendrecht en Zandvliet. Dat is gezegd in het raam van de persconferentie die het Havenbedrijf woensdag 17 januari gaf over de jongste havencijfers.
De waterbussen, die nu al naar het Zuiden varen krijgen versterking. Zij gaan naar een vloot van zeven. Twee zullen om het half uur vanaf het Havenhuis varen langs de dokken en twee zullen vanaf het Droogdokkeneiland over de Schelde gaan. Deze laatste varen richting Kallo (Katoen Natie en Deme) en richting Lillo. Er moeten nog wel drie steigers gebouwd worden. Deze van Liefkenshoek is in voorbereiding. Vermits er al een aanlegbrug in Lillo is (nog gelegd door minister Johan Sauwens; kostprijs 50 miljoen frank) bestaat ook de mogelijkheid om een overzetdienst Lillo-Liefkenshoek in te leggen. Ook over het Albertkanaal zullen dergelijke boten (met een capaciteit van 150 passagiers) gaan varen, onder meer naar Wijnegem. De kost voor een operationele waterbus komt op 1,3 miljoen euro. Voor het gebruik ervan zal dienen betaald te worden (3 euro enkel; ht 5 euro).

Fietsbussen
Er wordt ook gedacht aan het inleggen van “fietsbussen”. Dat zijn gratis pendelbussen tussen Rechter- en Linkeroever (vv). Fietsende werknemers kunnen hun fiets meenemen om snel de oversteek van de Schelde te maken. Zij zullen vertrekken op de Noorderlaan (Tijsmanstunnel) en Scheldelaan (Liefkenshoektunnel) richting Tolplein op de Linkeroever. De bussen rijden de hele week met een frequentie van 4 bussen/uur gedurende 5 spitsmomenten. Een proefproject start in maart in samenwerking met enkele bedrijven. Er wordt een budget voorzien van 1,6 miljoen euro op jaarbasis voor 4 bussen. (sdl) 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *