Heemkring Molengalm pakt uit met uniek theaterdecor


Momenteel legt Heemkring Molengalm de laatste hand aan een tentoonstelling te Putte in het Ravenhof op 20 en 21 januari.
Deze wordt opgebouwd rond één centraal gegeven: een uniek theaterdecor uit 1893 met zicht op de toenmalige grens. Daarop is de oude kerk afgebeeld die in 1894 in vlammen is opgegaan. Het doek beslaat een oppervlakte van 7 m², met een basis van 2,8 m.
De Heemkring Molengalm gaat dit doek in bewaring nemen, na een gift door een nakomeling van de schilder Van Dooren.
Theaterdecor
Het theaterdecor werd geschilderd rond 1890 door Eduard Van Dooren, stamvader van vele Van Dooren’s die mede hun stempel drukten op het dagelijks leven in Putte. Het is een uniek zicht op de grensovergang waarop de 2 kerken van Putte staan afgebeeld. Jean Van Dooren, kleinzoon van de schilder, bewaarde het tientallen jaren, en schenkt dit nu aan de Putse gemeenschap, zodat het niet verloren kan gaan. Om dit te vieren wordt het tentoongesteld in het Ravenhof.
Behalve deze monumentale blikvanger is er nog heel wat te zien. Heemkring Molengalm bracht werken bijeen van 3 generaties Van Dooren. En dat zijn niet enkel schilderijen. Zo is er o.m. het voorontwerp voor de kunstige schildering van het interieur van de kerk, door de zonen van Eduard (Oscar, Eugène, e.a.) in 1933. Deze sublieme schildering heeft slechts een 6-tal jaren geschitterd. In 1940 werd de kerk tot ontploffing gebracht, en nu resten nog enkel een aantal zwart-wit foto’s. Behalve de schilderijen van de 3 generaties van Dooren, zijn er ook documenten uit 1920 over de vooroorlogse toneelkring Jan Mat, enkele unieke foto’s, er is het parenteel van Eduard Van Dooren, oude grenszichten en voorwerpen, enz. Een catalogus zal beschikbaar zijn.
We vernemen dat niet enkel verscheidene Van Dooren’s (o.m. Jozef, Jean…) zullen aanwezig zijn, maar ook een aantal uitgeweken Puttenaren naar het Ravenhof komen.
Praktisch: Ravenhof, zaterdag 20 januari van 14 tot 18 uur, en zondag 21 januari van 11 tot 17 uur. Organisatie Heemkring Molengalm, met medewerking van de gemeente Stabroek.
Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Inl. 0484.186.353
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *