Voetbalkantine Polderster maakt plaats voor bos

De buren van het terrein kwamen mee boompjes planten

STABROEK – Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid plantte maandag en woensdag de oude terreinen van voetbalclub FC Polderster aan,  samen met de leerlingen van PITO en buurtbewoners. In totaal gaat het over ruim 2,5 hectare extra bos in het Elsenbos. Maandag- en woensdagvoormiddag plantten leerlingen van PITO ruim driekwart van het bos aan. In de namiddag kwamen het schepencollege en twee ploegen buurtbewoners in actie.

Schepenen Veerle Nonneman, Sarah Demartelaere, Herman Jongenelen, Ludo Reyntjens, burgemeester Rik Frans en schepen Liesbeth Bardyn staken een handje toe

De oude kantine en speelvelden van voetbalclub FC Polderster maken plaats voor nieuw bos. De gebouwen en infrastructuur waren wettelijk niet in orde omdat de terreinen gelegen waren in natuurgebied. De lokale voetbalclub trok enkele jaren geleden dan ook weg van de terreinen. Natuur en Bos  van de Vlaamse Overheid kocht  twee jaar geleden de gronden aan.

Na een grote opruimactie van de terreinen zaaide Natuur en Bos de velden in met graangewassen en bloemrijke kruiden. Door de grond om te woelen en granen en bloemen in te zaaien wordt de grond luchtiger gemaakt. De voorbije jaren werden de terreinen immers platgelopen en zijn er veel kunstmeststoffen gebruikt. Haver, gerst, spelt, boekweit, klaproos, luzerne en wilde chicorei zorgden vorige zomer voor een mooie kleurrijke en fotogenieke bloemenakker.

Extra bos
“Samen met de leerlingen van PITO en met buurtbewoners gingen we  aan de slag om in totaal zo’n 7.000 boompjes en struikjes te planten. De plantgaten werden op voorhand gemaakt.
De aanplanting is een mooie mix van inheemse soorten als winter- en zomereik, hazelaar, lijsterbes, spork, winterlinde, haagbeuk, Noorse esdoorn, …. Zo breidt het Elsenbos (60 hectare) uit met een extra 2.8 hectare bos.”, zegt boswachter John Otten.

Onder het motto ‘Meer bos voor Vlaanderen!’ schaart de Vlaamse Overheid zich, samen met belangrijke partners, vastberaden achter een uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. Daarbij worden ook grondeigenaars volledig ondersteund. De komende jaren wil de overheid in totaal vierduizend hectare extra bos bij.  “In de Waterstraat hier vlak bij hebben we nog één hectare, waar we bos van kunnen maken.  Gronden die te koop komen wekt ook onze interesse” aldus boswachter Otten.

 Interesse? Volg het op Bosteller.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *