Vlaanderen lanceert met kwaliteitslabel een nieuwe standaard voor toegankelijke sportinfrastructuur

Vlaams minister van Sport, Ben Weyts neemt het woord
BRASSCHAAT – Sport Vlaanderen lanceerde op 11 oktober het ‘Kwaliteitslabel toegankelijke sportinfrastructuur’ en zet daarmee samen met Inter een nieuwe standaard in Europa. Via beloning met het nieuwe label en via ondersteuning met het bijbehorende ontwerpinstrument wil Sport Vlaanderen ontwerpers, opdrachtgevers, overheden en uitbaters stimuleren om de toegankelijkheid van hun sportinfrastructuur te optimaliseren, zodat iedereen die wil er kan komen sporten, werken of supporteren. Vlaams minister van Sport Ben Weyts overhandigde allereerste kwaliteitslabel aan Sport Vlaanderen Brasschaat, een state-of-the-art-G-sportcentrum waar elke sporter welkom is.

Vlaanderen investeert in toegankelijker sportinfrastructuur voor een breed publiek. “Met dit toegankelijkheidslabel voor sportinfrastructuur zetten we de toon in Europese context”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “We willen hiermee beheerders en ontwerpers van sportinfrastructuur aanzetten om letterlijk drempels te verlagen, zodat ook Vlamingen met een beperking of een kwetsbaarheid makkelijker de weg vinden naar sportcentra. Zo blijven we inzetten op onze doelstelling om alle Vlamingen aan het sporten en bewegen te krijgen.

Een instrument om alle toegankelijkheidscriteria te toetsen
Behalve organisaties belonen met het kwaliteitslabel voorziet Sport Vlaanderen ook ondersteuning. Daarvoor ontwikkelde het samen met Inter – Toegankelijk Vlaanderen het ‘Ontwerpinstrument toegankelijke sportinfrastructuur’. Dat moet ontwerpers, architecten, overheden en uitbaters helpen in alle stappen en toegankelijkheidscriteria waarmee ze specifiek voor sportinfrastructuur rekening moeten houden. Zo kunnen sportinfrastructuren het kwaliteitslabel krijgen.

Een toegankelijke sportinfrastructuur speelt in op de behoeften van iedereen en zorgt voor gebruikscomfort voor elke sporter, supporter en werknemer van de sportinfrastructuur. Het gaat over mensen met een (tijdelijke) beperking, maar ook over ouders met kinderen, ouderen of bijvoorbeeld sporters met een grote sporttas. Deze sporters en supporters speelden een grote rol in de opmaak van het label. Via focusdagen en een onlinebevraging konden zij vertellen wat voor hen belangrijk is om van sport te genieten.

Joeri Verellen (rolstoeltennisser en bestuurder van G-sport Vlaanderen): “Ik hoop dat het ‘Kwaliteitslabel toegankelijke sportinfrastructuur’ ertoe kan bijdragen dat iedereen gelijke kansen krijgt om te participeren aan sport- en beweegactiviteiten en -events, als sporter en als supporter.”

Joeri Verellen (rolstoeltennisser en bestuurder van G-sport Vlaanderen)

Info: www.sport.vlaanderen/toegankelijkesportinfrastructuur.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *