Vijver De Mik en omgeving krijgen stevige herstelbeurt

BRASSCHAAT – De parkgemeente Brasschaat heeft heel wat iconische uitzichten, waaronder ook het kasteel in gemeentepark De Mik dat vroeger in een Engelse landschapsstijl werd aangelegd. Binnenkort gaat de vijveromgeving daar opnieuw in alle eer hersteld worden. Voor de vijver en het park betekent dat een flinke opwaardering waarvoor een geraamd budget van 369.116,55 euro is voorzien, waarvan 241.796 euro als subsidie is toegekend.

Aan het kasteel ligt de grote vijver met hierin een eilandje. In het water ligt ondertussen een dikke sliblaag waardoor er eigenlijk niet veel water in de vijver zit. Dat zal door middel van ruimingswerken verwijderd worden. Daardoor kan er meer water in de kasteelvijver. De laatste gelijkaardige ruiming werd begin jaren tachtig uitgevoerd, er werd toen een slibterrein aangelegd tussen het poortgebouw en de Miksebaan. 

Voor de werken die nu gepland staan is de afvoer van het slib voorzien“, zegt schepen Goele Fonteyn. “Tijdens de slibruiming gaan we aan de aannemer extra aandacht vragen voor het snel en efficiënt overplaatsen van het vissenbestand.

Ook de vijverranden hebben al heel wat slijtage gekend en bestaan nu grotendeels uit los en grof zand waardoor ze gemakkelijk afkalven door golfslag, ook al is er weinig windwerking op de vijver. Eenden, ganzen en andere watervogels zoeken hier hun voedsel. Door de afwezigheid van een oeverbeschoeiing en door de aanwezigheid van deze watervogels en een zakkend waterpeil erodeert de vijverrand. Beide problemen zullen verholpen worden, omdat we plannen de beschoeiing te vernieuwen.

Trapjes voor vogels en amfibieën
Tegelijk zullen ook vijverranden verstevigd worden en gaan we terug meer richting de aanleg van strakkere vijverranden zoals deze vroeger ook gepland waren. Er komt ook een eendentrapje. Dat gaat dan om een platform dat via een scharnier een verbinding maakt met loopplanken met daaronder een vlotter. En een uittreedplaats voor amfibieën maakt het voor kikkers en salamanders eenvoudiger om bij hoge beschoeiingen eenvoudig in- en uit het water te kruipen.

Het bestuur zet in op de typische Brasschaatse uitzichten om zo het erfgoed te kunnen bewaren en opwaarderen. Zo werd onlangs ook nog de Kasteelbrug opgeleverd na een zeer grondige opknapbeurt. Voor de werken aan De Mik zijn subsidies bekomen bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Die subsidies zijn specifiek voor de slibruiming, vernieuwen van de betuining en het oeverherstel van de vijver.

De werken zullen allicht starten in het najaar van 2021, dat is namelijk doorgaans de droogste periode van het jaar.

foto:©communicatiedienst Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder