Verscherpt politietoezicht met actie "Muziek in de oren".

Tot 26 januari 2013 zal de PZ NOORD verscherpt  toezien op het gebruik van de fietsverlichting tijdens de donkere dagen en nachten.

“Tijdens deze periode starten wij eveneens met “Muziek in de oren”. Deze actie is gericht op het gebruik van oortjes MP3,  i-Pod,… door bestuurders van (brom fietsen.
Elke vorm van afleiding kan zorgen voor gevaarlijke situaties, dit geldt ook voor het luisteren naar muziek. Een belangrijk nadeel is dat een hoofdtelefoon het gehoor afsluit voor andere geluiden in de omgeving. Hierdoor is achteropkomend verkeer niet hoorbaar en kan de bel of het geluidstoestel (“claxon”) niet gehoord worden”, aldus hoofdinspecteur Tony Geysen

Alhoewel de wetgever het gebruik niet expliciet verbiedt, zijn er toch artikels van de wegcode – KB 01.12.75 – van toepassing :
– De weggebruikers moeten zich zo gedragen op de openbare weg dat ze geen hinder of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers, hierin begrepen het personeel dat aan het werk is voor het onderhoud van de wegen en de uitrusting langs de weg, de diensten voor toezicht en de prioritaire voertuigen.
– Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.

Voor het gebruik van de lichten  geldt het volgende: tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter, worden de hierna vermelde lichten gebruikt : 1° bereden rijwielen:  vooraan, een wit of geel licht; achteraan, een rood licht.

Alle middelbare scholen in Kapellen en Stabroek werden van de actie op de hoogte gebracht via een brief en een aantal posters.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.