In de Antwerpse haven heeft Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) de vernieuwde Van Cauwelaertsluis officieel in gebruik genomen. De minister doopte ook de eerste van vier nieuwe SWATH-vaartuigen. Dat zijn loodsboten die probleemloos kunnen uitvaren bij golven van vier meter hoog.
De Van Cauwelaertsluis ligt halverwege Antwerpen en Zandvliet in het noorden van de Antwerpse haven. De Van Cauwelaertsluis is in de Polder vooral bekend als Kruisschanssluis genoemd naar het verdwenen gehucht. Op 10 augustus 1962 kreeg de sluis haar huidige naam iets waar ze in de Polder nog altijd niet gelukkig om zijn. De sluis was met haar breedte van 35 meter, lengte van 270 meter en diepte van 14 meter lange tijd de grootste sluis in Antwerpen. Sinds de indienstneming, in 1928, was de sluis aan een grondige renovatie toe. Die werken zijn nu achter de rug en hebben in totaal 70 miljoen euro gekost. BAM betaalde 61 miljoen en het Vlaamse Gewest 9 miljoen. Tijdens de werken was de sluis 16 maanden buiten dienst gesteld werd. Niet alleen werden de sluisdeuren, de deurkamers en de saswand vernieuwd, ook is de aandrijving en bediening volledig gemoderniseerd en werd een leidingentunnel onder de sluis door gemaakt. De Van Cauwelaertsluis is belangrijk voor de binnenvaart als verbinding tussen de Schelde, het dokkencomplex en het Albertkanaal. Ongeveer een derde van alle binnenvaart maakt geregeld gebruik van de sluis.
Loodsboot
Tegelijkertijd met de inhuldiging van de sluis werd ook de Westdiep, de eerste van vier tender-SWATH’s, gedoopt door Vlaams minister Hilde Crevits. De Westdiep is een SWATH-vaartuig en heeft net zoals een catamaran twee rompen. Het schip is 26 meter lang, 13 meter breed, 2,7 meter diep en haalt een snelheid van 20 knopen en vaart op zwavelarme brandstof. Met de hoogtechnologische SWATH’s worden de loodsen aan boord van grote schepen gebracht. De weersomstandigheden zullen bijna geen vat meer hebben op de loodsboot. Die kan immers uitvaren bij golven tot vier meter hoog. Dat maakt hem 362 dagen per jaar inzetbaar. Het schip kost 12,1 miljoen euro en is gefinancierd via een PPS-financieringsstructuur met de bank Dexia. De eigenaar verhuurt het vaartuig voor een periode van 14,5 jaar. Na afloop van de huurperiode heeft de Vlaamse overheid het voorkeurrecht om het vaartuig aan te kopen of verder te huren. Met de ingebruikname van de nieuwe loodsboot zal het aantal helicopterbeloodsingen sterk verminderen. De twee andere nog in aanbouw zijnde loodsboten Wielingen en Westerschelde worden respectievelijk in augustus en december geleverd. Het volledige vernieuwde systeem zal volwaardig in voege gaan en opgestart worden bij de levering van het moederschip Wandelaar in mei 2012.