Verkeersinfarct in Stabroek is terug, en hoe …

Velen zien het met lede ogen aan, de structurele file in de Stabroekse dorpskern is na het beëindigen van de werken (herinrichting Dorpsstraat – Laageind) opnieuw daar en volgens velen nog erger dan voorheen.

Wie van het Laageind tot in het Hoogeind wil komen moet rekening houden met de file, deze staat er bijna de ganse dag, zaterdag inclusief. Maar ook de tegenstelde richting, Hoogeind naar Laageind kent nu ook de problemen. Is het de afstelling van de lichten nadat de werken beeindigd zijn? Is het een forse toename van het verkeer? … Niemand die het duidelijk kan of wil zeggen. Maar één ding is zeker, de bewoners en gebruikers van deze belangrijke verkeersas wensen een oplossing.

Even ten rade bij ons eigen bestuur en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Burgemeester Rik Frans ontkende het fenomeen zeker niet, maar verwees ons door naar Agentschap Wegen en Verkeer en zijn schepen van openbare werken Ludo Reyntjens. Ook onze burgervader, die het moet opnemen voor zijn burgers zegt meermaals te worden aangesproken op het nieuwe fileleed. De pogingen van onze redactie om bij Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een reactie te krijgen draaide op niets uit. Vriendelijke automatische  antwoordmails kwamen onze redactie binnen, maar geen antwoorden op onze vraag. Ook telefoongesprekken bleven onbeantwoord. Schepen van Openbare Werken Ludo Reyntjens stond ons wel te woord. Ook hij ziet de ernst van het probleem in en heeft al diverse malen zowel telefonisch als via mail contact proberen op te nemen met AWV, maar ook hij wacht nog steeds op een antwoord. Ludo zegt zelf niet te beschikken over een pasklare oplossing en maant ons aan om de wagen zoveel als mogelijk thuis te laten en alternatieve verkeersmiddelen te gebruiken.

Hoe moet het nu verder?

Blijkbaar zitten we in een patstelling en is er niemand die zijn verantwoordelijkheid wil opnemen of vinden ze dat ze niet verantwoordelijk zijn. Mochten jullie als trouwe lezers van ons Magazine De Polder een idee hebben hoe we het leed kunnen oplossen of allerminst al verzachten, dan mag u deze ideëen steeds overmaken aan ons. Wij bezorgen ze wel bij de bevoegde instanties.

Ondernemer Hans Deelen is het beu

In het midden van de Dorpsstraat heeft Hans Deelen al jaren zijn eigen kapperszaak. Vanuit zijn kapsalon ziet hij vanop de eerste rij hoe groot de verkeersdrukte is. “Al mijn klanten komen binnen en zij snappen het ook niet. Stabroek is een rustig dorp, maar dit is een groot probleem. Ligt dat aan een slechte afregeling van de verkeerslichten of aan een verkeerd beleid? Of waarom kijken we niet naar Nederland en hebben we geen rotondes aangelegd? Men heeft de kans gemist om dit probleem aan te pakken.”

Een gemiste kans volgens Hans, waarvan de Stabroekse inwoners het slachtoffer zijn. “Alle mensen die hier op de ‘boulevard’ wonen, hebben een stuk grond moeten afgeven en hun afvoer opnieuw moeten scheiden. Dat heeft geld gekost. In de plaats daarvan hebben we weinig teruggekregen. Er is geen verbetering en als ik om half zeven ’s ochtends door mijn raam kijk, dan staat er al een file op de Dorpsstraat.”

Hans ziet niet alleen problemen op straat, maar ook op het voetpad. “Mijn klanten worden geconfronteerd met kleine problemen. Ik heb een klant die in een rolstoel zit. Van haar parkeerplaats moet ze helemaal rond, omdat ze niet door die zandvlaktes kan en nadien heeft ze nog eens problemen met die kasseien die hier liggen. Ook mensen met een rollator moeten op het fietspad wandelen, omdat het anders niet lukt. Met die mensen is er geen rekening gehouden. “

Hoe dan ook ziet Hans geen verbetering de komende jaren. “Als die appartementen in de Brouwersstraat er komen en die appartementen achter het marktplein, gaat die drukte alleen nog maar vergroten. Je snapt er niets meer van. De politiek heeft hier zijn doel gemist en dat is een schande voor veel inwoners. En dat voor een boulevard in Stabroek die breder is dan de Keyserlei in Antwerpen.” 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

19 reacties

 1. 15 jaar geleden nx aanleggen zou een beslissing zijn geweest van goed en vooruitziend bestuur.
  Maar ja politiek en goed bestuur is een droom die nooit zal uitkomen nietwaar.
  Zie het van ver aankomen schuif het probleem naar andere gemeente of,
  Nu eerst nieuwe weg laten kapotrijden, dan nx aanleggen en terug nieuwe weg in de Dorpstraat
  zorgen voor de werkgelegenheid en verkwisting van belastinggeld.

 2. de grootste flater was het afsluiten van de afrit aan de leugenberg,komende van nederland.Nu moet al dat verkeer ( met bestemming ekeren ,kapellen of hoevenen) dwars door stabroek. Bij mijn weten zijn die planners toch ingenieurs,niet ???

 3. Maak het bos van Putte terug open,leg een fietspad aan achter de eerste rij bomen zodat deze ook veilig gescheiden van de rijbaan rijden. Dit neemt 50% van de wagens weg in de dorpskern.

 4. Gaan ze nu ook appartementen bouwen achter het marktplein ???
  Zeker geen Nx aanleggen ! Hoe meer wegen, hoe meer verkeer.
  Contact opnemen met havenbedrijven en bedrijfsvervoer nog beter promoten en belonen.
  Belasting op bedrijfsvoertuigen !
  Rotonde aan abtsdreef – piccolo, een gemiste kans !
  En met alle respect….ik wacht al 8 maanden op een antwoord van schepen Reyntjes over een aantal zaken mbt Het milieubeleid in de gemeente.
  Nog sterker inspelen op fietsverbinding in eigen dorp,, maar dan een campagne die echt wel beloond en opvalt !!!

 5. Beste

  Een kleine verbetering zou al zijn dat de bushalte niet op de rijbaan was
  Maar opzij van de rijbaan lees maar parkeerstrook
  Bussen van de lijn houden bij elke halte het verkeer ook nog eens nodeloos op

  Mvg

 6. Beste , het voetpad is een gekend probleem, deze hadden wij in kapellen ook daar is een oplossing voor gevonden door de stenen af te vlakken met een schuurmachine. Dit zouden ze beter in Stabroek ook doen op plaatsen waar mensen met een rolstoel kunnen rijden . De aanpassing die ze hebben gedaan voor naar het piccolo plein op en af te rijden is een ramp deze hadden ze beter opgelost door de nu uitrit te houden zoals deze was en de oprit nu te laten zoals deze is . De afstelling van de lichten aan het plein is ook een ramp als er idd wat file is kan er amper 1 auto door omdat de lichten te kort groen branden .

 7. Het ligt niet aan de verkeerslichten , maar ook aan de omgeving voorbeeld , berendrecht half dicht wegens werken { van 9h tot 16h } dan zoeken mensen alternatieve wegen , ekeren al het zelfde en dan denk de meeste chauffeurs , STABROEK , ik begrijp de mensen in stabroek , ik be, van berendrecht en doe het ook

 8. Beste,
  Verkeersproblemen zijn er in Stabroek altijd geweest (behalve in de jaren ’60 toen ik nog naar de landbouwschool ging), zolang de Nx er niet komt zal dat ook zo blijven, maar… na de vernieuwingswerken is het erger geworden, waarom? dat weet iedereen, de bussen van de lijn hebben geen uitwijkgedeelte meer, s’morgens tijdens de spits wanneer er meerdere bussen passeren moet alle auto’s wachten tot alle passagiers op/afgestapt zijn. Dit probleem heeft iedereen zien aankomen behalve… juist ja, de beleidsmensen!! Een oplossing zal misschien de Nx zijn? Nu moet iedereen die van Putte, Kalmthout enz. komt, via Stabroek naar de haven er is gewoon geen alternatief, toen ze op de Hoevensebaan in Kapellen aan het werken waren was het nog erger want dan kon men helemaal geen kanten meer op. Ikzelf rij dikwijls over Ossendrecht naar Putte wel een stuk om maar ge rijdt in iedere geval 🙂 (enfin nu toch nog)
  mvg
  Patrick

 9. Beste,
  20 j.geleden moest ik al aanschuiven vanaf Bakker Fierens om dan de Donckers weg te nemen tot oprit Berendrecht.
  Toen dit niet meer ging , via Ossendrecht de snelweg op.
  5km om maar je ging vooruit🤭
  Indien de NX 5j.geleden klaar was,zou Stabroek ontlast zijn.
  Blijkbaar was er oppositie van lokalen🤔

 10. Beste

  Een bijkomende oplossing zou kunnen zijn om een ontsluiting van het picoloplein te maken aan de zuid zijde. Nu moeten bewoners van de kant Hoevenen, Ekeren die naar het picoloplein willen steeds weer via de dorpstraat wat zeker in het weekend extra verkeersdrukte geeft.
  Zelf met de fiets moet je drukke, moeilijke wegen volgen of kruisen om op het picoloplein te geraken. Een veilige fietsweg is er reeds vanaf de polderse zaadhandel tot op enkele honderd meter van het picoloplein, maar die is enkel voor leerlingen, verleng deze en maak hiervan een publieke doorgang naar het picoloplein.

 11. Ze zouden beter een tunnel maken aan het vliegpleintje richting Hoevenen. Sinds dat die lichten weg zijn op de A12 rijd iedereen door Stabroek. Iedereen moet rond rijden en overal sta je stil. Iedereen dat van de haven komt en in Hoevenen woont moet via Stabroek of eerst naar Ekeren om dan terug te draaien.

 12. Het probleem is dat er heel veel door het oranje en zelfs rood licht rijden, en telkens het kruispunt volledig blokkeren. Verkeer van picoloplein en zijstraten kunnen gewoon niet invoegen. Oplossing: zet op elk kruispunt (verkeerslicht) een agent (desnoods in burger), en ieder die kruispunt blokkeerd of stoplichten negeert een boete in de bus. Desnoods flitscamera s aan elk kruispunt.

 13. Toen de eerste plannen van de nieuwe dorpsstraat ter inzage lagen heb ik mondeling voorgesteld om 3 banen aan te leggen ( de breedte was zeker geen probleem). ’s morgens van 5 uur tot 10 uur 2 banen richting haven en vanaf 14 uur 2 banen richting Putte. Geweldig idee zeiden ze toen.
  Wat is er van geworden ????????

 14. Ik zou een voorstel willen doen welke zonder extra kosten kan uitgeprobeerd worden. Ik lees dat jullie dit kunnen overmaken aan de bevoegde instanties.

  Het verkeersprobleem zit hem in de verkeerslichten kruispunt Abtsdreef/Picoloplein en kruispunt Kleine Molenweg/Meidoornlaan.

  Het is zeer eenvoudig om de verkeerslichten van deze twee kruispunten op oranje pink te zetten en deze enkel te laten activeren wanneer een voetganger of fietser op de knop drukt om te kunnen oversteken. Het autoverkeer regelt zelf zijn voorang op een kruispunt. De meeste autobestuurders zijn bereid om te ritsen op een kruispunt.

  Doe dit bij wijze van test en meet daarbij de eventuele file. Je zal zien, er zal geen file meer zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *