Verjaag je mee de laatste Hollanders uit Lillo ?

-erfgoeddag-lillo
Op zondag 10 augustus 2014 brengt Watererfgoed Vlaanderen op en aan de Schelde in Lillo de tijd van de Belgische revolutie tot leven. Dit jaar is het precies 175 jaar geleden dat het Belgisch-Nederlands Scheidingsverdrag van 1839 werd ondertekend. Pas toen – bijna tien jaar na de Belgische onafhankelijkheid – evacueerde het Nederlandse leger het strategisch belangrijke fort van Lillo, waarmee de Nederlandse Republiek de Schelde meer dan twee eeuwen potdicht had gehouden voor de internationale zeescheepvaart (wat een ramp was voor Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden). Enkele latere, kleinere grenscorrecties buiten beschouwing gelaten, is Lillo-Fort dus het jongste stukje België. Het Scheidingsverdrag garandeert tot vandaag de vrije vaart tussen Antwerpen en de zee. Het verdrag is het fundament van de economische bloei van de haven, de tweede grootste van Europa.
Een spetterend spektakel voor jong en oud
De vierde editie van het jaarlijkse en steeds populairdere havenfeest Lillo Waterdorp staat helemaal in het teken van de periode 1830-1839. Met historische schepen op de Schelde, de re-enactmentgroepen Napoleontische Vereniging 7de Linie (groep 1830) (België) en de Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij uit ’s Hertogenbosch (Nederland) en de nodige kanonnen en musketten zorgen we voor een spetterend maar meteen educatief interessant spektakel voor jong en oud, met oorlogstaferelen op de Schelde en in het fort van Lillo, een verdragsceremonie met België, Nederland en de garanten Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Pruisen en Rusland, een officiële vlagwissel en de aftocht van de Hollanders (maar achteraf verbroederen we natuurlijk met een pint echt bier). Een onvergetelijke familie-uitstap tegen het unieke decor van de machtige Zeeschelde en van het erfgoed en het groen van Lillo-Fort !
Lillo Waterdorp is ook: watererfgoedmarkt, rondvaarten en animatie
Lillo Waterdorp is één van de aantrekkelijkste, meest relaxte maar ook meest succesrijke maritieme evenementen van het land. Er nemen watererfgoedverenigingen uit heel Vlaanderen aan deel. Vorig jaar lokte Lillo Waterdorp een kleine 10.000 bezoekers en haalde het ruim de nationale en lokale media in België en Nederland. Op het programma staan dit jaar natuurlijk ook: de jaarlijkse watererfgoedmarkt aan het haventje; Schelde- en zeemansliederen en maritiem straattoneel; rondvaarten op de Schelde met historische boten; maritieme lekkernijen; kinderanimatie.
Lillo Waterdorp loopt op zondag 10 augustus 2014 van 10u00 tot 18u00. Meer details over het programma volgen op www.watererfgoed.be en via Getijden. De vierde editie van Lillo Waterdorp wordt gesteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en het District Berendrecht-Zandvliet-Lillo en loopt gelijktijdig met Lillo Boekendorp, de grootste openluchtboekenmarkt van Vlaanderen, en met de Scheldewijding in Doel.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *