Vergeten groenten duiken op in Berendrecht

Vergeten groenten


In Berendrecht legden enkele senioren van het dienstencentrum Molengeest van Zorgbedrijf Antwerpen met buurtbewoners een samentuin aan waarin onbekende of vergeten groenten werden aangeplant, zoals o.a. de pastinaak, kardoen, aardpeer, zonnewortel, rode zonnehoed …  De tuin, aan de Frederik Hendrikstraat,  kreeg dan ook de toepasselijke naam “De Vergeten Groenten”.
Zaterdag 18 april werd de tuin, met muziek van de The North Antwerp Streetband, feestelijk geopend. Nathalie Aertssen, districtsschepen voor jeugd, wijkoverleg en lokale economie, wees in haar toespraak op de uitzonderlijke goede ligging van de moestuin en benadrukte het belang van de vrijwilligers die de tuin aanlegden en gaan onderhouden. Iedereen die zich geroepen voelt om een beetje te tuinieren is dan ook van harte welkom.
Na het doorknippen van het lint kon men een bezoekje brengen aan de tuin. Terwijl Werner Meysmans deskundige uitleg gaf over het planten en zaaien van groenten en kruiden konden de aanwezigen proeven van een heerlijk pastinaak- of pompoensoepje. Voor de jongsten stond er een springkasteel opgesteld en kon er gesjoeld worden.
Namens de hoveniers van groentetuin “De Kromme Riek” overhandigde Wim Robersscheuten een groot bijenhotel aan  Hugo Coutereels, vrijwilliger van de “De Vergeten groenten”-tuin.
Verschillende generaties
De tuin is  een project, waarbij er getracht wordt verschillende generaties samen te laten werken. Daarom slaan de buurtbewoners rond het dienstencentrum en de kinderen van basisschool “De Beren”, de handen in elkaar en leren de kinderen opnieuw de vergeten groenten kennen. Samen gaan ze zaaien, oogsten en proeven.
Dankzij een startsubsidie van 4.500 euro verstrekt door de Vlaamse Maatschappij en de groendienst van het district, die de 12 plantenbakken leverde, kon de realisatie van de samentuin van start gaan. De vereniging Samen Leven – Samentuin geeft advies en steunt 3 jaar het project met subsidies. Verder zullen er regelmatig workshops, voor zowel jongeren als voor de senioren, georganiseerd worden.
 
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *