Veilige heropstart van EUropa Xpert in Kalmthout

De lesgever van Europa Direct in actie – Copyright: Provincie Antwerpen


Europa Direct Provincie Antwerpen reist opnieuw door de provincie met Europalessen voor het 5de en 6de leerjaar

De uitbraak van het covid19-virus zorgde sinds april voor een annulering van alle EUropa Xpert-sessies die gepland waren voor het voorjaar. Nu het nieuwe schooljaar gestart is, zijn klasuitstappen voor het basisonderwijs weer toegelaten bij code geel. Europa Direct Provincie Antwerpen kan dus weer Europalessen organiseren voor het 5de en 6de leerjaar uit het basisonderwijs. In alle locaties gelden extra maatregelen om deze sessies veilig te laten verlopen. De aftrap werd gegeven op 7 september in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. De deelnemende klassen komen uit Antwerpen, Brasschaat, Kalmthout, Kapellen, Hoevenen en Hoboken.

Boeken of tablets?
Tijdens de EUropa Xpert-sessies ontdekken leerlingen in twee uur tijd alles over de Europese Unie en ervaren ze aan de hand van rollenspelen hoe het is om Europees minister of Europarlementariër te zijn. Daarbij buigen ze zich onder andere over het volgende wetsvoorstel: “Moet de Europese Unie het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?”. Na de Europasessie gaan de leerlingen in het Suske en Wiske Museum op Striptoer met Willy Vandersteen, waarbij ze slechteriken en teletijdmachines tegenkomen, én nemen ze deel aan het Eurovisiestripfestival met een zelf ontworpen Europees stripfiguurtje.

Maximale veiligheid
“Uiteraard hebben Europa Direct en het Suske en Wiske Museum de nodige maatregelen genomen om deze sessies zo veilig mogelijk te laten verlopen,” stelt gedeputeerde Kathleen Helsen, die bevoegd is voor Europese Samenwerking. “Zo hebben de klassen bij hun bezoek allemaal een eigen route en kunnen ze afzonderlijk hun boterhammen opeten. Daarnaast dragen alle medewerkers een mondmasker, zijn er meerdere zuilen waar de leerlingen hun handen kunnen ontsmetten en wordt al het materiaal tussen twee klasgroepen telkens ontsmet of vervangen.”


10 locaties
Na het Suske en Wiske Museum reist Europa Direct dit schooljaar nog langs 9 andere locaties in de provincie Antwerpen. In totaal zijn 158 klassen ingeschreven voor de nieuwe Europa Xpert-sessies. Vanaf 21 september kunnen scholen ook weer online deelnemen aan Sterrenklas, de jaarlijkse Europawedstrijd van Europa Direct.
Tot 18 september 2020 – 10 -12 uur, 13 -15 uur in het Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder