Vandalenstreken in centrum Ekeren

Niet voor het eerst werd het standbeeld van Leopold II op de Markt het voorwerp van vandalenstreken. Het beeld van de Antwerpse beeldhouwer Joseph Ducaju werd in 1873 onthuld en was een herinnering aan het feit dat de vorst vier jaar eerder in Ekeren was geweest ter gelegenheid van een bezoek aan het legerkamp van Brasschaat.
Tijdens het weekend van 9 en 10 mei hebben vandalen hakenkruisen aangebracht en teksten zoals ‘Congo is van ons’ en ‘Heil’. Wellicht hebben de vernielingen niets te maken met de bedenkelijke reputatie van de voormalige vorst die verantwoordelijk geacht wordt voor talloze wreedheden in onze voormalige kolonie want ook het nabij gelegen monument van de gesneuvelden werd besmeurd.
Het graffititeam van de stad en vrijwilligers van sociale onderneming Levanto werden ingezet om de leuzen en symbolen te verwijderen. Nog op te merken dat het district in het verleden niet is ingegaan op vragen om het standbeeld te verwijderen maar wèl een infobord met historische duiding aan het beeld geplaatst heeft. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *