Van Woeste Grond tot Landgoed Stappersven, Boterbergen en Markgraaf

Tijdens de cultuurhistorische landgoederenwandeling op zondag 11 maart kan je mee stappen naar de uitgestrekte en groene domeinen die de oostelijke zijde van de Kalmthoutse Heide omsluiten. Je ontdekt zo de meest pittoreske plekken van het natuurreservaat en je leert de zonderlinge bewoners en straffe gebeurtenissen kennen. We geven ook aandacht aan de planten en dieren van de heide en aan de herstelwerken na de brand.
De excursie brengt de boeiende geschiedenis van de landgoederen Stappersven, Boterbergen en Markgraaf onder de aandacht. Tot in de 19de eeuw bestond zowat de helft van de gemeente Kalmthout uit heide en woeste grond. Adel, notabelen en industriëlen uit Antwerpen en Brussel brachten daar verandering in. Zij ontvluchtten de stad en kochten gronden in Kalmthout. De landgoederen waren prachtige plaatsen om te jagen, te vissen, feest te vieren.
Wat kwamen die stadsmensen hier zoeken? Wie liet het kasteel Boterberg bouwen? Wat gebeurde er op de Markgraaf? Van wie is het Stappersven? Waarom kwam niet heel de heide in privé handen? Waar lagen de visvijvers van de pastoor en wat betekenen toponiemen als ‘de Nol’ en ‘de Keetheuvel’?
De wandeling is 8 km lang en duurt 3 uur.
Datum: zondag 11 maart 2012 om 13u30
Startplaats: parking zuid, Verbindingsstraat, Kalmthout
Deelname: € 4
AUB vooraf inschrijven bij de Dienst Toerisme, Putsesteenweg 131, Kalmthout.
INFO: toerisme@kalmthout.be, 03 666 61 01

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder