Unieke Mariaburgse crossmotoren komen terug thuis

Mariaburg-motor
De motoren van Motoren Lady, gebouwd tussen 1924 en 1939, gaven de Ekerse wijk Mariaburg een internationale uitstraling en waren heel befaamd in de motorcrosswereld. Ze behaalden heel wat nationale en internationale titels. In samenwerking met een groep van verzamelaars organiseert de Wijkwerking Mariaburg op zondag 17 juli  een groot evenement waarbij heel wat antieke motoren opnieuw naar de plaats komen waar ze werden gemaakt.
De constructiewerkhuizen van Motoren Lady stonden in de Frans Standaertlei waar begin jaren 50 het parochiehuis werd gebouwd, en nu de scouts van Sint-Mariaburg gehuisvest zijn. “Op die plaats richtte de Nederlander Lambert van Ouwerkerk, in 1924, een kleine fabriek op om racemotoren te construeren” zegt Walter Lauriks van de Wijkwerking. “In het 16-jarig bestaan van het Mariaburgse bedrijf ontpopte Lady zich tot één van de belangrijkste merken, die klasse en prestige uitstraalde. Het gebruik van de beste materialen en de verzorgde afwerking werden door motorliefhebbers in binnen- en buitenland geprezen. Lady-baas van Ouwerkerk zag snel de commerciële voordelen in van goede sportresultaten en sloeg zelf geen mal figuur op nationale wedstrijden. Ook veel mecaniekers uit de regio vonden werk bij Lady”.
Economische crisis
Ondanks de sportieve successen liep de verkoop in de jaren 30 terug vanwege de economische crisis. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de fabriekspoorten definitief gesloten. Na de oorlog werden enkele ruimtes van de fabriek nog gebruikt als tijdelijk lokaal voor de plaatselijke scoutsgroep. Nadien werd het stukje industriële archeologie opgeruimd om plaats te maken voor het parochiehuis. De Wijkwerking kwam in contact met de Nederlander Jo Van Vlierberghe. Hij is een verwoed verzamelaar, en restaurateur, van Lady motoren. “Met zijn zoon, en een aantal vrienden, komt hij zondag 17 juli naar het Wijkcentrum om er een aantal Lady motoren te exposeren. Bovendien komen die dag ook enkele eigenaars uit Nederland, België en Frankrijk met authentieke Lady motoren door de wijk rijden en tochtjes ondernemen naar Kalmthout en Zandvliet. In het Wijkcentrum zelf loopt een tentoonstelling met foto’s en documenten die verwijzen naar de geschiedenis van Lady motoren waar 90 mensen tewerkgesteld werden” besluit Walter Lauriks.
 
 
 
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *