Haven weer op weg naar recordjaar

-haven-duur-huisDSCN2429-(3)

Het  nieuwe havenhuis is bijna klaar. Intussen draait de haven zelf heel goed.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zag de Antwerpse haven haar totale overslag met 3,6% stijgen tegenover dezelfde periode in 2015. Dat was een absoluut recordjaar. De cijfers bewijzen volgens het havenbestuur ‘dat meer dan ooit snel werk dient gemaakt van de “aanleg van een nieuw getijdendok” maar ook van de bouw van de Oosterweelverbinding.’
Met 108,3 miljoen ton in zes maanden lag de totale overslag 3,79 miljoen ton (of 3,6%) hoger dan in het eerste halfjaar van 2015. Die groei kwam opnieuw in hoofdzaak op rekening van de containertrafiek en de overslag van ‘vloeibaar massagoed’. In de containersector noteerde Antwerpen in zes maanden 5,05 miljoen behandelde TEU (standaardcontainers) of +4,4%. De overslag van vloeibaar massagoed – in hoofdzaak aardoliederivaten – steeg met 8,4% tot 35,4 miljoen ton.
Aan de minzijde was er een verdere afkalving van het stukgoed (-1,7%), van het roro-verkeer (-3,7%) en van het droog massagoed (-14%). Dat laatste vooral dan wegens het verder teruglopen van de overslag van kolen (-55%) en ertsen (-19%).
Het Havenbedrijf onderstreept dat de groeicijfers aantonen dat “de aanleg van een nieuw getijdendok (het Saeftinghedok, nvdr) meer dan ooit hoog op de agenda moet staan”. Tegelijk moet “de bouw van de Oosterweelverbinding de allerhoogste prioriteit krijgen”. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder