Ultiem alarm voor Weeltjeshoeve in Zandvliet

Door het Algemeen Polders Verbond wordt een ultiem alarm geslagen voor de Weeltjeshoeve op de Zandvlietser Hoek. Districts-raadslid Willem van Alsenoy (N-VA), die vlakbij woont, is de wanhoop nabij. Vijf jaar geleden vroeg hij zijn partijgenoot minister Geert Bourgeois de hoeve te restaureren. Maar het werd een ‘njet’ want de hoeve is niet beschermd.
De Weeltjeshoeve in Zandvliet, vlak bij de Kabeljauw- en Noordlandpolders, is de laatste grote boerderij in de Antwerpse Polder, maar vervalt zienderogen. “Vlak na de brand in de jaren negentig, die de grote schuur verwoestte, bepleitte ik de restauratie al”, zegt Van Alsenoy. Hij meende dat de plannen voor de oprichting van een nieuw recyclagepark vlakbij, de hoeve zou redden. “Als de Weeltjeshoeve kan gevrijwaard worden door haar onder te brengen in de werking van het recyclagepark (bijvoorbeeld als kantoor), is het voor mij ook goed”, zegt hij. De Weeltjeshoeve werd destijds onteigend door het Vlaams Gewest voor de aanleg van het Duwvaartkanaal. Dat werd intussen afgevoerd, maar de boerderij bleef zonder bestemming achter. Ondanks het aandringen van de districtsraad Berendrecht-Zandvliet-Lillo, werd er tot nu toe niets ondernomen voor renovatie of restauratie. Bourgeois, intussen Vlaams minister- president, heeft nog steeds de bevoegdheid over het Erfgoed behouden. Alles kan dus  nog. Maar het is de allerhoogste tijd. “Wij willen graag plannen steunen die de Weeltjeshoeve kunnen redden van de ondergang. Maar die plannen moeten wel heel spoedig uitvoering krijgen, anders is het te laat”, zei toenmalig districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen (nu sp.a-schepen van Openbare Werken), over de plannen van Van Alsenoy. Er kwam niets van in huis.
Wij tonen hierbij in een reeks van foto’s (van vijf jaar geleden en nu) hoe het verliep met het verval van de hoeve. De grote schuur was en is een puinhoop.  Het boerderijhuis, waarvan het vroegere rieten dak vervangen werd door golfplaten, dreigt in te storten, ruiten werden ingegooid, vensters en poorten staan open, luiken zijn verdwenen, muren worden overwoekerd door klimop en langs gaten komen wind en regen naar binnen. Wie laat dit zomaar gebeuren? (Staf De Lie)

De voorzijde van de hoeve toont haar schadalige toestand
De voorzijde van de hoeve toont haar schadalige toestand

De achterkant is al even erg
De achterkant is al even erg

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder