Uitvaartverzorgster Karin Ludwig uit Kapellen deelt rouwlintjes uit

Vroeger waren rouwsymbolen een vaste waarde. Een zwart baldakijn of zwarte krans aan de voordeur, een rouwkapel, de rolluiken half omlaag, een kruis in de voortuin… De symbolen ondersteunden het rouwen en omgekeerd. Je kon aan de kleding die de mensen droegen, zien wie er ‘in rouw’ was. Met de rouwkleding en de andere rouwsymbolen kon je als naaste verwante, uiting geven aan het verdriet rond het verlies en anderzijds kon de sociale omgeving de nabestaanden ontzien… Rouw mocht er zijn en werd door de symbolen getoond in het straatbeeld.

Rouwlintje

Nu, in deze coronatijd, kan men maar in beperkte familiekring afscheid nemen van een dierbare. Daarom bedacht Karin Ludwig,  uitvaartverzorgster van ”De Kracht van Afscheid” in Kapellen, een opmerkelijk initiatief. Zij deelt rouwlintjes uit aan mensen die de afgelopen weken iemand dierbaar verloren zijn. “Met zo’n klein symbool kan je tonen dat je een verlies te verwerken hebt gehad, ook na de coronaperiode wanneer we weer mogen samenkomen.” Doordat we allemaal in ons kot zitten, zijn we hoe-dan-ook minder op de hoogte van elkaar. Afscheid nemen is herleid tot ‘heel beperkte kring’ en dan kan ik me voorstellen dat die beperkte kring vaak niet de moed en kracht heeft om ermee naar buiten te komen. 

Vandaar het idee om een rouwlintje te voorzien dat je al dan niet zichtbaar kan dragen, met daarop een klein tekstje: een klein hartje met daarin de woorden ‘voor altijd in mijn hart’.”

”We weten dat rouwen vanuit de samenleving een houdbaarheidsdatum heeft. Als je een aantal weken geleden, aan het begin van de lockdownperiode, iemand hebt moeten afgeven, voor mensen nu is dat misschien oud nieuws, maar zij die in rouw zitten, hebben met moeite afscheid kunnen nemen.” 

Taboe doorbreken

Hoe kan je dan best reageren wanneer je iemand tegenkomt die zo’n lintje draagt? “Voel je zeker niet verplicht om een heel gesprek aan te knopen, een kleine knipoog of gewoon op zo’n manier kijken dat die persoon je begrijpt, kan al een groot verschil maken”, zegt Karin. “Ik merk ook dat deze coronaperiode zorgt voor een collectief gevoel. Net dat collectieve wil ik aangrijpen om het taboe dat er nog altijd is, voor een stukje te doorbreken”.

Het zwart lintje is heel eenvoudig. Je kan het opspelden ter hoogte van je hart. Je kiest zelf of je de tekst ‘voor altijd in mijn hart’ al of niet zichtbaar draagt.

Een rouwlintje kost 2 euro, bestellen doe je door een mailtje te sturen naar: karin@dekrachtvanafscheid.be. Ze worden met veel  liefde per post naar je toe verstuurd.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *