Twee nieuwe chemische destillatietorens van PITO tonen goede samenwerking met SIRA en BASF Antwerpen

Burgemeester Rik Frans, Jan Remeysen (CEO BASF), Luk Lemmens (Gedeputeerde Onderwijs), leerkracht Bart Roggeman, Katrien Dingemans (BASF), Daniëlle Segers (PITO), Margot Carvers (SIRA)

Op maandag 16 mei nam PITO Stabroek twee nieuwe chemische destillatietorens officieel in gebruik. Deze didactische installaties, kostprijs 150.000 euro per kolom en op maat gemaakt voor de opleiding Chemische Procestechnieken (CPT), kwamen er met de steun van SIRA vzw en BASF Antwerpen. 

Bijna dag op dag één jaar geleden gaf Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen, een gastcollege aan een aantal zesdejaarsklassen van PITO Stabroek. Hij bezocht toen ook het laboratorium van de school en maakte kennis met de leerkrachten en leerlingen van de opleiding Chemische Procestechnieken. Uit die kennismaking en met ondersteuning van SIRA VZW ontstond een mooi project: een unieke chemische installatie die leerlingen in een veilige omgeving klaarstoomt voor een job als procesoperator.

“Deze samenwerking past perfect binnen het STEM-project”, begint gedeputeerde voor Onderwijs, Luk Lemmens. “STEM staat centraal in opleidingen van onze school om de leerlingen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt.” En dankzij SIRA en BASF worden leerlingen al tijdens hun studies op de proef gesteld. “Met dank aan leerkracht Chemie, Bart Roggeman, hebben we deze samenwerking en het het duaal leren kunnen uitbouwen en geven we onze studenten een goede toekomst.” 

Student uit het zevende jaar Chemische Procestechnieken geeft uitleg over de nieuwe destillatietoren

Ook CEO van BASF Antwerpen, Jan Remeysen, is tevreden over de samenwerking. “Talent is de enige grondstof die we hebben en die moeten we ook gebruiken”, vertelt Remeysen. “De komende jaren gaan we in de chemiesector nog meer talenten nodig hebben. Deze samenwerking met PITO en SIRA versterkt voor mij de realiteit dat we die talenten ook mogen ontvangen. Dat doen we nu ook al.” Bijna de helft van de leerlingen van PITO die bij BASF stage doen, worden aangenomen. De andere helft keert na verdere studies terug naar het chemisch bedrijf.

De samenwerking tussen SIRA, PITO en BASF loopt over verschillende manieren. “Via het STEM-project en het duaal leren worden de studenten optimaal voorbereid. Maar er is ook meer. Een werknemer van ons komt hier vier uur per week les geven. En ook van de nieuwe chemische destillatietorens zal iedereen gebruikmaken. PITO, SIRA-studenten, andere provinciale scholen en ook onze werknemers. Een belangrijke infrastructuur voor een breed gamma aan doelpubliek.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder