Tussen Dodendraad en V-bommen, oorlogswandeling met gids

Op zondag 11 november herdenken we de Wapenstilstand van Wereldoorlog I. Op 11 november 1918 kwam immers een einde aan “de grote oorlog”, het meest dodelijke conflict dat de wereld ooit kende.

Hoewel Kalmthout ver verwijderd lag van het strijdgewoel, was de oorlog hier toch tastbaar aanwezig. Aan de Belgisch-Nederlandse grens hadden de Duitsers een elektrische draadversperring van 2000 Volt opgesteld. Deze ‘dodendraad’ liep over het grondgebied van onze gemeente. Vele Kalmthoutenaren waren actief bij het smokkelen van mensen, goederen en berichten doorheen deze draad.

Tijdens een rondleiding van 2,5 u (5 km) lopen we langs een deel van het tracé van de draadversperring, vertellen we verhalen over passeurs en smokkelaars en brengen we een bezoek aan het ‘vluchtkapelletje’. Ook de littekens die Wereldoorlog II achterliet in het landschap van de Kalmthoutse Heide krijgen de nodige aandacht.

Praktisch
• Datum: zondag 11 november 2012 om 14u
• Vooraf inschrijven bij de Dienst Toerisme, Putsesteenweg 131, Kalmthout, 03 666 61 01 (dinsdag tot zaterdag van 10u tot 17u), toerisme@kalmthout.be
• Deelname: 4 euro

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *