Tulpenpluk wordt tulpensteek

tulpensteek
160.000 kleurrijke tulpen mogen zondag 14 april gratis worden geplukt. Althans dat was de planning van het polderdistrict en de stad Antwerpen. De winterkou is spelbreker. De tulpen staan amper enkele centimeters boven de grond. De tulpenpluk wordt daarom een tulpensteek.
160.000 tulpen vormen normaal een zee van kleur in het polderlandschap. Het gigantische succes van vorig jaar deed het district en de stad besluiten dit jaar een nieuwe editie te organiseren. Vorig jaar speelde het te warme voorjaar de organisatie parten. Toen waren veel tulpen al uitgebloemd voor ze konden worden geplukt. Nu verstoppen de bloemen zich nog in de grond.
Sandra Angelina en Leo Struyf van de Antwerpse Groendienst zijn ter plekke bezig om het massaspektakel voor te bereiden. “Het begin van elke tulp is de bol in de grond. De mensen kunnen zondag wel geen bloemen meenemen, maar wij zorgen ervoor dat iedereen naar huis gaat met tien tulpenbollen. Vanaf donderdag beginnen we met het loswrikken van de grond in en rond de bloempercelen. Elke bezoeker krijgt een zakje mee en mag dan zelf tien bollen uit de grond halen”, leggen Sandra en Leo uit.
Zandvliets specialist en tulpenkweker Emiel Eestermans :”Wie die tien tulpenbollen meeneemt, plant die liefst zondag of maandag in de volle grond of in een bloembak. De bollen moeten onmiddellijk genoeg water krijgen. En dan is het wachten op beter weer voor de tulpen kleur in de tuin brengen. Deze tulpensteek is ook verrassend, want de bezoekers weten niet wat ze in huis halen. Aan de bol kunnen vakmensen zien welke kleur de bloem wordt, maar dat is niet weggelegd voor de modale bloemenliefhebber”, aldus nog Eestermans. De bloembollen binnen zetten in een pot is volgens Eestermans geen goed idee. “Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is veel te groot! De tuin of een bak op het balkon verzekeren succes”, weet hij. Wie liever onmiddellijk kleur in huis heeft, kan één van de vijfduizend boeketten meenemen die het district heeft aangekocht.
Zonnig weer voorspeld
Ook alle activiteiten die op het programma staan, zullen doorgaan. In het zonnetje genieten bezoekers van het oogstfeest in een gezellige lentesfeer. Daarnaast zijn er muziek, animatie voor jong en oud, een picknick met barbecue en workshops tulpencreaties. Het tulpentreintje tuft door het district en de luilekkerweide wacht op de eerste zonnekloppers. Wie wil deelnemen aan één van deze activiteiten kan zijn pakketje tulpenbollen nog altijd in bewaring geven aan de tulpenvestiaire.
De inschrijvingen voor een boottocht met de Flandria of een ritje op de elektrische fiets zijn door het grote succes afgerond. Liefhebbers kunnen nog altijd naar Berendrecht afzakken met de eigen fiets, de bus of auto.
Info : www.dna.be/tulpenpluk

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *