Troostzakje moet kinderen meer betrekken bij overlijdens 


 

Verder dan de Horizon breekt lans om rouwproces bij kinderen te ondersteunen  
Met de Internationale Dag Van Het Kind op 1 juni in het vooruitzicht, stelde ‘Verder dan de Horizon’ op woensdag 29 mei het allereerste Troostzakje in Vlaanderen voor in het rouwcentrum Rustpunt Begrafenissen van Gert Verhaert. Het unieke project is een initiatief dat rouwen bij kinderen bespreekbaar wil maken en hen daarin wil begeleiden. De stuwende kracht achter het Troostzakje is Hayat Jongenelen.  
Zo’n 2,5 jaar geleden stierf de moeder van Hayat Jongenelen (40) uit Hoevenen, leerkracht in de stedelijke basisschool De Beren. “Het verdriet van mijn vader was zo groot dat het regelen van de praktische zaken op mijn schouders en die van mijn broers terecht kwamen” vertelt Hayat. “Het lichaam van mijn mama werd aan de wetenschap geschonken. Er was dus geen gelegenheid om echt afscheid te nemen. We organiseerden wel een extra moment voor mijn kinderen Ilana (14), Aaron (9), Rianne (12) en Zias (7) om hen het gevoel te geven dat ze betrokken werden bij het afscheid.”, zegt Hayat. Via Rustpunt Begrafenissen hoorde ze over een ‘rouwtafel’.  Gert Verhaert van Rustpunt had die zelf laten ontwikkelen. “Samen hebben we de tafel vol gezet met foto’s en spulletjes van mijn mama en versierd met kaarsjes, vaasjes en schilderijtjes. Ik vond het enorm waardevol om dat samen met mijn kinderen te doen. Gert vertelde mij dat het uitzonderlijk is dat mensen kinderen betrekken bij een overlijden”, aldus Hayat.
Het idee van het troostzakje werd echt concreet toen in september 2018 ook haar grootmoeder overleed. “Mijn mama was er niet meer. Dus weer kwam veel op mijn schouders terecht. Het regelen van bloemen was vanzelfsprekend. Maar toen ontstond ook het idee om een kaartje te maken om aan de bloemen te hangen en ‘mee te geven’ met moeke. We trokken de kast met knutselgerief open en de kinderen deden de rest. Het kaartje werd ook echt gebruikt tijdens de viering. Ik merkte wel dat het bij mijn directe omgeving minder evident was. Gert motiveerde me en gaf mij de duw om verder te gaan met het betrekken van kinderen in een rouwproces. En zo zag het Troostzakje en met uitbreiding “Verder dan de horizon” het levenslicht. Met het Troostzakje wil Hayat een lans breken voor ouders, familie, vrienden, leerkrachten en zorgverstrekkers die met kinderen en verlies in aanraking komen
Troostzakje
In het zakje zit een kaartje met een pluimpje in, omdat die zacht zijn en daar houden kinderen van. Een kaartje om een tekening te maken voor de persoon die gestorven is. Een bellenblazer om wensen de wereld in te blazen.  Verder zit er nog een boekje met potlood,  gommetje en kleurpotloodjes in om te schrijven of te tekenen waaraan je denkt en zakdoekjes om de tranen te drogen.  Het zakje kan nog aangevuld worden met persoonlijke voorwerpen van de overledene.
Het zakje kost 19,50 euro en is voorlopig te verkrijgen via de webshop www.verderdandehorizon.be en via Rustpunt Begrafenissen, Schoonbroek 1, 2030 Antwerpen of  Smoutakker 1, 2940 Stabroek  – gsm 0485 085 301 – tel 03 501 00 02.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *