Treinen moeten vertragen voor boren tunnel onder spoorweg

kapellen-boren-onder-spoor01
Treinreizigers zullen het ongetwijfeld al ondervonden hebben. Ter hoogte van het station in Kapellen minderen alle treinen bewust hun snelheid. Reden is dat naast de spoorlijn een technisch huzarenstukje wordt uitgevoerd. Een enorme boor graaft er een tunnel onder de spoorlijn. De ingreep kadert in de aanleg van een bijkomende riolering, bestemd voor het regenwater, die onder het spoor door moet om uit te komen in de Zwarte Beek.
Een gedeelte van de parking in de Guyotlei is ingenomen als bouwwerf en daar, achter een afrastering, speelt zich alles af. “Als onderdeel van een gescheiden rioleringsstelsel zal de regenwaterafvoer gebeuren met een nieuwe riolering die via een bufferbekken aan de Guyotdreef onder de spoorweg loopt om vervolgens te kunnen lozen in de ingebuisde Zwarte Beek aan de andere kant van de spoorlijn” zegt milieuschepen Frederic van Haaren (Open Vld). “De boring onder de spoorlijn gebeurt vanuit een diepe put gemaakt door vijftig betonnen secanspalen die in een cirkel werden gegoten. Op het aankomstpunt, aan de andere kant van de spoorlijn in de Rubensheide, gebeurt een identiek bouwproces. Het is de eerste maal dat een dergelijke techniek wordt toegepast in Kapellen. Om de werken te kunnen uitvoeren, wordt de riolering in de Rubensheide tijdelijk omgeleid. Bovendien wordt de waterleiding van Pidpa voorlopig verplaatst. Na de onderboring dient de ontvangstput nog afgewerkt te worden en het wegdek en riolering heraangelegd. Deze werkzaamheden duren tot midden februari 2017. Het vuil water gaat naar de riolering in de Rubensheide via de bestaande leiding onder de spoorweg”.
Treinen moeten vertragen
Met Infrabel is afgesproken dat gedurende de werken een snelheidsbeperking wordt opgelegd aan alle passerende treinen. Deze hinder zal nog ongeveer een week duren. “In Kapellen passeert er gemiddeld elke acht minuten een trein. Vooral treinen die niet stoppen in het station, zoals de verbinding met Amsterdam en goederenvervoer, veroorzaken heel wat trillingen in de ondergrond. Het boren is een precisiewerk en extra trillingen, tijdens het boren van de tunnel, moeten zo veel mogelijk vermeden worden” zegt schepen voor openbare werken Koen Helsen (Open Vld). Als de rioleringswerken achter de rug zijn starten de wegeniswerken. De Gasstraat wordt volledig heraangelegd van gevel tot gevel. De straat krijgt een rijweg in asfalt, parkeerstroken in zwarte betonstraatstenen met groenaccenten. De voetpaden worden aangelegd in zandkleurige betonstraatstenen. Het wegdek van de Guyotlei wordt aangepakt en de bestaande parkeerplaatsen anders geschikt. Tot slot komt er een groenscherm langs de spoorlijn aan de zijde van het perron. De werken kosten meer dan 1,1 miljoen euro. Kapellen betaald hiervan 33.000 euro en de rest is voor rekening van Rio-Link.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *