Toppatissier Roger van Damme en Manus maken verjaardagstaart voor 30 jaar Manus

Herman Janssens, zoon Max en Tanguy Coelis zijn erg trots op de verjaardagstaart

KAPELLEN – “Madamme”! Zo heet de exclusieve verjaardagstaart die Manus en tv-patissier Roger van Damme samen creëerde.
Een verjaardag zonder taart is als een bakker zonder brood. Om er zeker van te zijn dat die taart onze 30ste verjaardag op gepaste manier representeert, hebben de hulp ingeroepen van niemand minder dan toppatissier Roger van Damme. Die verdiende zijn lauweren onder meer met zijn programma op kookzender Njam, maar vooral met zijn lunch-lounge Het Gebaar, dat in 2010 zijn eerste Michelinster kreeg. Van Damme groeide op in Sluis en studeerde af als kok aan de vakschool ter Groene Poorte in Brugge.
Herman Janssens die drie decennia begon met bakkerij-patisserie Manus kreeg rond diezelfde tijd zijn opleiding in het Piva in Antwerpen. Ondertussen krijgt Herman de steun en medewerking van dochter Emelie en zoon Max.
Herman Janssens: “Het initiatief van deze samenwerking kwam van mijn zoon Max. Emelie nam contact op met Roger van Damme met het voorstel om de creativiteit van Roger en Manus te bundelen tot een nieuwe, smaakvolle en ook mooie taart. Het belangrijkste was om smaken vast te stellen, die elkaar een meerwaarde geven.”
Roger van Damme, Herman en Max Janssens en Tanguy Coelis, de patisseriechef van Manus, hielden enkele intensieve brainstormsessies. Die resulteerden in een rijk smakenpalet. Het werd een perfecte blend van smaken die zowel typerend zijn voor Roger van Damme als voor Manus. Het is een combinatie van tiramisu, koffie, mandarijn en yuzu (een citrusvrucht uit het Verre Oosten), op een zanddeegbodem van frangipane en dadel. De taart is verkrijgbaar voor zes personen en zal tot het einde van dit feestjaar het assortiment van Manus vervolledigen.

De taart “Madamme”

Madamme voor zes
Een culinair hoogstandje als deze taart, verdient ook een naam. Max Janssens: “Hiervoor deden we een beroep op onze klanten. In totaal ontvingen we 120 reacties. De mensen die vandaag hier zijn, kwamen allemaal met hetzelfde voorstel. Zij vonden het passend om de verjaardagstaart aan te bieden onder de naam “Madamme”. De link is overduidelijk. De eerste twee letters verwijzen naar Manus, het tweede deel van de naam is een knipoog naar Roger van Damme zelf.”
Tanguy Coelis: “Als je kan samenwerken met een topper als Roger van Damme, leer je altijd bij. Maar er zijn ook verschillen tussen Manus en van Damme. Roger maakt zijn taarten à la minute. Onze taarten moeten iets langer blijven en dat vraagt soms een andere werkwijze.”
Een meet-and-greet met Roger van Damme zat er echter niet in. De toppatissier moest plots voor een andere opdracht naar het buitenland.

Proeverij
Wie al wil kennismaken met Madamme, is welkom op de proeverij van zaterdag 29 april in ManusBis, Dorpsstraat 78 in Kapellen. Iedereen welkom van 13u30 tot 15u en van 15u30 tot 17u. Proeven kost 25 euro, koffie en thee à volonté. Bij Madamme hoort ook een nieuw ontworpen doos. De taart voor zes personen kost 49,50 euro.

Stabroek
Ondertussen wordt volop gewerkt aan het derde filiaal van Manus. Dat komt op de hoek van de Dorpsstraat en Brouwersstraat. In het voormalige pand van bakker Jef Janssens opent Manus begin januari zijn derde winkel. Emelie Janssens wordt daar het vertrouwde gezicht. “We hadden gehoopt om nog op het einde van dit jaar, voor de feestdagen de winkel te kunnen openen. Dat zit er echter niet meer in en daarom hebben we het over het jaareinde getild. Net als in Kapellen kunnen klanten er terecht voor een lekkere hap. De kaart in Stabroek wordt wel iets kleiner dan die in Kapellen, want het pand in de Dorpsstraat is ook iets kleiner dan ManusBis in Kapellen”, legt Emelie Janssens uit.
Info: reserveren proeverij via www.manusbis.be
(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *