Tomatenfestival in Arboretum Kalmthout

Bezoekers ontdekken honderden verschillende tomatenrassen, vooral oude heirloom-rassen maar ook de nieuwste creaties uit gespecialiseerde tomatenkwekerijen. (archiefbeeld 2019)
Copyright: Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout zwaait de zomer uit met een kleurrijke buitententoonstelling over de tomaat. In deze editie van het tomatenfestival kun je zelfs een Belgisch tintje waarnemen. Niet omwille van de vele rode, gele en zelfs zwarte tomaten, maar door de historisch belangrijke rol die onze eigen tomatentelers hadden, en nog steeds hebben, in de veredeling van deze smakelijke vrucht. Inkomtickets met tijdslot zijn vanaf nu te boeken via de website van het arboretum. Tijdens het tomatenfestival kun je ruim 300 tomatenrassen bewonderen.

Zadenverkoop van bijzondere tomatenrassen
Moestuinliefhebbers mogen zich in de handen wrijven en zich helemaal laten gaan aan de zadenstand bij de tomatententoonstelling. De tomatenzaden zijn afkomstig uit de eigen zadenbank van Arboretum Kalmthout, die door de vrijwilligers jarenlang uitgebouwd is tot een collectie van ruim 400 verschillende tomatenrassen. Bezoekers kunnen aan de stand praktisch advies en tips krijgen bij de keuze van de juiste rassen voor hun moestuin, serre of vensterbank.

Bezoekers ontdekken honderden verschillende tomatenrassen, vooral oude heirloom-rassen maar ook de nieuwste creaties uit gespecialiseerde tomatenkwekerijen. Gepassioneerde verzamelaars en professionele (bio-)kwekers leveren een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling, met ruim 300 rassen die je doorgaans niet in de winkel ziet. (archiefbeeld 2019)
Copyright: Arboretum Kalmthout

Coronaproof, zelfde tomaten andere presentatie
Deze editie van het tomatenfestival is anders dan gebruikelijk. Meest opvallende is de verhuis van de tentoonstelling naar een plek buiten in de tuin. Daar is er veel plaats om afstand te houden en éénrichtingsbezoek te organiseren.
Het aantal bezoekers blijft beperkt, iedereen moet vooraf via de website een ticket met tijdslot boeken, ook jaarkaart- en museumpashouders. Om iedereen dit het wil de kans te geven de tomaten te bewonderen, zijn er twee dagen aan het evenement toegevoegd: vrijdag en maandag. Op die manier zijn er meer tijdsloten ter beschikking en blijft het steeds rustig.

De coronamaatregelen verbieden het aanbieden van proevertjes. Dit jaar zijn er dus géén tomaten te proeven. Ook de kookdemonstraties en groepsbezoeken zijn van het programma geschrapt.

Gespecialiseerde tomatenteelt
Voor het samenstellen van de tentoonstelling wordt zoals steeds beroep gedaan op gepassioneerde liefhebber-telers en op het gespecialiseerde biobedrijf van Philip Vermeulen, die met hart en ziel topkwaliteit oogst van bijzondere tomatenrassen. Stoffels Tomaten, één van de grotere Belgische onafhankelijke vertegenwoordigers uit het commerciële circuit, zorgt voor heerlijk ongewone tomaten en Belgische klassiekers. Aan de verkoopstand koop je je tomaten om thuis de lekkerste gerechten klaar te maken.
Aan de verkoopstand van Stoffels Tomaten zijn de snoeptomaatjes moeilijk te weerstaan. Foto genomen tijdens de tomatenfestivaleditie van 2019.
Copyright: Arboretum Kalmthout

Het tomatenfestival gaat door van vrijdag 4 tot en met maandag 7 september 2020 (van 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop) in het Arboretum, Heuvel 8 te Kalmthout.

Prijs: € 8,5 – toegang tot de tuin inbegrepen – Jaarkaarthouders, Museumpas en kinderen -12 jaar gratis – tickets met tijdslot te koop via de website: https://be.ticketgang.eu/orgFrameSaleNew.php?org=206077&event=88596%20

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *